ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Skatteverkets nätspindel

Stockholm David Baas · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

En till sak:

Vi måste ha med Pär Ströms hela titel. Vi har tidigare skrivit fel på både hans namn och titel, vilket inte är bra då han är vår vän som droppar bra saker så fort man ringer till honom.

/D

STOINR Skatteverket kontrollerar nätet

Skatteverket ska hårdgranska alla annonser du lägger ut på nätet. En ny programvara som tröskar igenom nätet är det senaste vapnet i jakten på svarta pengar.

- Vi skulle kunna ladda ned varenda svensk sajt - rubbet. Vi kan ringa in en hel bransch och sätta den under kontroll, säger Dag Hardyson, Skatteverkets rikssamordnare för kontrollen av internethandel.

När Skatteverket tidigare i år analyserade en stor köp-och-säljsajt hittade de 380 personer som sålde saker i omfattande skala. 65 procent av dem hade inte deklarerat sina inkomster från affärerna.

För att komma åt den omfattande svarthandeln håller Skatteverket nu tillsammans med andra myndigheter i Europa på att utveckla en programvara, så kallad spindel, som tröskar igenom stora mängder information på nätet.

Utifrån specifika ord eller andra kännetecken går spindeln igenom alla svenska sajter och plockar ut de intressanta sajterna.

Tillsammans med annan programvara kan då Skatteverket lägga ett pussel och sammanlänka säljarnas alla annonser på olika sajter och också granska betalningsvägarna. Uppgifterna samkörs sedan med deklarationsuppgifter i jakten på svarthandeln.

Dag Hardyson tror att spindeln som redan används i Nederländerna kommer att bli väldigt effektiv. Om det går som planerat kommer den att börja kartlägga all svensk näthandel nu under hösten.

Pär Ström, it-strateg och integritetsombudsman på tankesmedjan Den nya välfärden, vill höja ett varningens finger:

- Oron finns på lång sikt. Visst ska lagar efterlevas, men frågan är hur långt ett kontrollsamhälle etiskt kan gå, säger han och tillägger att samma programvara kan användas till att kartlägga allt tänkbart på nätet.

David Baas [email protected]

CITAT: "Vi anses ligga i täten i kontrollen av internet." Dag Hardyson på Skatteverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro