ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR skrivtest

Stockholm Patrick Ekstrand · 13 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Alla femåringar i Haninge ska kunna skriva, anser ordföranden för kommunens barn- och utbildningsnämnd. Lästestet får hård kritik redan innan det införts. – Inför man ett sådant test måste det vara visat att det säger något viktigt och jag har inte sett några undersökningar som visar att det här kan säga någonting, säger skolläkaren Lars H Gustafsson som har skrivit flera böcker om barns utveckling. Men Robert Noord, ordförande för barn- och utbildningsnämnden i Haninge, framhåller att man måste ställa högre krav på barnen. Redan för två månader sedan kritiserade han Skolverket eftersom myndigheten inte var särskilt kritisk till att bara sex av tio niondeklassare i kommunen har godkänt i alla ämnen. Han säger att första steget är att alla barn kan läsa så tidigt som möjligt.

– Alla elever ska kunna läsa efter ett år i grundskolan. Det är rimligt att man ska kunna det när man har gått en tiondel av grundskolan

och ska vi lyckas måste vi nog börja i förskolan genom att ställa tydligare krav på barnen. Han säger att läsförståelsen bland kommunens förstaklassare ökade från 60 till 88 procent i våras efter att man klargjort vilka förväntninga man har på eleverna. Skolläkaren Gustafsson säger att Haninges test av femåringar vrider tillbaka klockan till gamla tider. – Jag tänker på det gamla skolmognadstestet. Det är den associationen jag får. Och det testet togs bort. Tankegångar som liknar Noords har framförts från borgerligt håll, men skolminister Jan Björklund (fp) ville i går inte uttala sig om Haninges planer. – Vi har inga kommentarer, hälsade hans pressekreterare Anders Andrén. Noord, som också kan tänka sig att införa betyg tidigare, håller inte med om att han för en borgerlig skolpolitik. – Folkpartiet och den borgerliga alliansen har pratat om det här länge och jag har varit kritisk mot den socialdemokratiska skolpolitiken. Men det här är verklig socialdemokratisk skolpolitik eftersom de som vinner på det här är studieovana barn från arbetarhem. Noords kollega i Malmö, Agneta Eriksson (s), sågar Haninges modell rejält, bland annat eftersom det inte finns något vetenskapligt stöd för tester av femåringar. – Det börjar bli en lite väl hysterisk, närmast desperat, jakt på barnens kunskaper.

En utvärdering av enskilda barns resultat strider också mot förskolans läroplan, men Skolverkets chefsjurist Ingegärd Hilborn säger till TT att de allmänna råden samtidigt säger att barnens utveckling måste kunna följas. – Att sätta sig ned med barnet och göra en bedömning av dess utveckling, som man sedan förmedlar till föräldrarna, det kan man göra, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro