ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Småföretagen fuskar för miljardbelopp

Stockholm David Baas · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Kontrollmöjligheterna är sämre för småföretagare än för en anställd. Då kan det vara frestande att medvetet undanhålla staten pengar, säger Jan-Erik Beckman, enhetschef på Skatteverket.

Skatteverket har i en ny rapport beräknat att svartjobbandet i Sverige uppgår till 115-120 miljarder kronor. Den största delen, 71 miljarder kronor, står småföretagare för.

Svartjobb är inte det enda sättet som småföretagare fuskar. Skatteverket håller just nu på att kartlägga hur småföretagare gör felaktiga avdrag genom att redovisa privata kostnader på företaget.

- Det kan vara en platt-tv som blir till en dator, eller en säng som bokförs som kontorsutrustning, säger Berit Öqvist på Skatteverkets analysenhet.

Hur omfattande småföretagens felaktiga avdrag är vet inte Skatteverket, men i en granskning från 2003 visade det sig att tre av fyra fåmansföretag hade gjort felaktiga avdrag.

Ett annat sätt att fuska för småföretag är att fiffla med bidrag. Hos Ams som delar ut starta-egetbidrag avslöjas få fuskare, däremot uppdagas fiffel med EU-bidrag i miljonklassen.

Hos Ekobrottsmyndigheten har man nu 35 pågående fall där bedrägerier med EU-bidrag utreds. Fifflet gäller allt från bidrag på 15000 kronor upp till 3-4 miljoner.

- Antalet anmälda brott har ökat och det är småföretag och ideella föreningar som står för dem, säger Staffan Granefeldt, statsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

David Baas [email protected]

FÖRETAGEN: "Fusket snedvrider konkurrensen"

Det omfattande fusket bland småföretagare snedvrider konkurrensen och drabbar de hederliga företagarna, enligt de själva.

- Det viktigaste är att det görs kontroller. Risken att åka fast avskräcker många, säger Johan Kreicbergs på Företagarna, som organiserar 55000 företagare.

Johan Kreicbergs är kritisk till siffrorna i Skatteverkets rapport. Han menar att fusket är mer utspritt och att Skatteverket räknat svartjobbande privatpersoner som småföretag eftersom de borde redovisat sina inkomster som företag.

Han menar att det för många småföretagare är en gråzon vad som egentligen tillhör företaget och vad som används privat.

Ett annat vanligt problem bland småföretagarna är att de inte förstår regelverket.

- Ensamföretagare jobbar 50 timmar i veckan och sedan ska de utöver det sätta sig in i regelverket, säger Johan Kreicbergs, som gärna vill se enklare och tydligare företagsregler.

David Baas

FAKTA: Så fuskar småföretagarna

SVARTJOBB: - Svartjobben utförs ofta i tjänstesektorn som restauranger, taxi- frisör- och byggbranschen. - Den största kategorin som utför svartjobben är fackutbildade arbetare. - Den typiske köparen av svartjobb är en person med högre inkomst som äger sin bostad och betalar i genomsnitt 7000 kronor för jobbet.

FELAKTIGA AVDRAG: - Privata kostnader bokförs på företaget. En tv bokförs som en dator och en säng som kontorsutrustning är två vanliga felaktiga avdrag. - Gråzon mellan vad som är privat och vad som tillhör företaget. En mobiltelefon kan användas för både privata och jobbsamtal.

BIDRAGSFIFFEL: - Fusk med starta-eget-bidrag som betalas ut från arbetsförmedlingen. - Fusk med EU-bidrag. Stöd till jordbruk och strukturbidrag betalas ut genom länsstyrelsen trots att kraven inte uppfylls.

Källor: Skatteverket, Ams och Ekobrottsmydigheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro