ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR SMS-lån med 1355 procent i effektiv ränta

Stockholm David Baas · 27 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Det är den typ av skuld som ökar kraftigast hos oss, säger Åke Lundholm på Kronofogden och tillägger att främst unga fastnar i skuldfällan.

De senaste månaderna har flera företag börjat erbjuda snabba lån via sms. På en kvart kan pengarna finnas på kontot.

Företaget Ferratum erbjuder efter registrering sms-lån på tio minuter. Kunden kan låna upp till 3000 kronor till en avgift på 750 kronor. Lånet ska betalas inom en månad, vilket gör att den effektiva årsräntan hamnar på 1355 procent.

Lånet marknadsförs som räntefritt och kunden upplyses inte om den höga effektiva räntan.

- Eftersom lånet bara är för trettio dagar känner vi inget behov av det, säger Milla Jokisaari, Sverigechef för Ferratum.

Konsumentombudsmannen, KO, anmälde tidigare i år ett sms-låneföretag för ocker. Deras effektiva ränta låg på ungefär 800 procent.

Ferratum räds inte KO och tycker inte att 1355 procent är ocker.

För vad betalar man 1355 procent i effektiv årsränta? - Vi har ingen ränta, vi har en avgift. Vi har kostnader för kundservice, fakturering och ansökningsbehandlingen, säger Jokisaari.

David Baas [email protected]

LIFTOUT: Kronofogden har hittills i år fått in ett hundratal skuldärenden om sms-lån.

CITAT: "Det är för lättvindigt att låna de här pengarna. Man bör tänka efter före." Åke Lundholm på kronofogden varnar för de dyra sms-lånen.

FAKTA: Effektiv ränta - Effektiv ränta är summan av räntor, tillägg och andra kostnader angiven som årlig ränta på lånebeloppet. - Den effektiva räntan för Ferratums lån är 25 procent per månad, vilket med ränta på ränta blir 1355 procent för ett år.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro