ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Stockholms modevecka

Stockholm marcella mravec · 12 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Modebransch med muskler möts i Stockholm Svenska modebranschen har vind i seglen - omsättningen i detaljhandeln ökar, exporten går upp och antalet butiker blir fler. På måndag samlas designers, inköpare och butiksägare i Stockholm för säsongens modeveckor. – Mode har mer muskler än vad många har tänkt på, modeexporten går om flera basnäringar som stålindustrin, säger Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar till TT. Det som började som en branschangelägenhet har blivit allt viktigare – både för designers och konsumenter. På tre år har antalet visningar ökat från ett par till över 30. Till årets modevecka återvänder London-baserade designern Anne-Sofie Back hem och gör sin första visning i Sverige. – Vi märker ett stort intresse från internationell press, säger Lotta Ahlvar.

Under modeveckan presenterar också ekonomen och designern Göran Sundberg sin genomlysning av modebranschen han gjort på uppdrag av Rådet för arkitektur, form och design. Hans känsla är också att det går tydligt framåt. -Jag var själv verksam på 1980-talet och då fanns det kanske fem kläddesignföretag i Sverige. Nu finns det 250.

Men de nya företagen överlever inte speciellt länge – kanske beror det på svenskarnas förkärlek till stora modekedjor. – Att köpa mode och kläder handlar om att få konsumtionskickar, ju billigare det är ju fler kickar får man, säger Lotta Ahlvar.

Trots svårigheterna för nystartade företag är det många som går väldigt bra - även internationellt. Bland dem Whyred och Hope som visar sitt vårmode under modeveckan. Framför allt är 2006 jubileumens år – Mikas fyller 20 och Gudrun Sjödén 30 år. Gamlingarna möter nykomlingar på catwalken, som vanligt utses årets rookies och i projektet +46 visar bland andra Lisa Ask och Alice Shulman framtidens svenska mode.

Metro-TT

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm marcella mravec
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro