ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stoinr svamp Efter regn kommer svamp

Stockholm Malin Ledebur · 23 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Efter den torra sommaren har äntligen regnet kommit, till glädje för alla svampentusiaster. Det är dags att ge sig ut i skogen, svampen har kommit!

I går trotsade Metros reporter ösregnet och gick på svampjakt söder om Stockholm. Det fanns både gula kantareller och karljohan. Kantarellerna växer i löv- och barrskog och är vanlig i hela landet utom i Norrlands inland. Den mörkbruna karljohan sticker upp i mossan, känns igen på sin knubbiga fot som har vitt ådernät. Ska ej förväxlas med den oätliga gallsoppen som brukar ha ett mörkare ådernät och är bitter i smaken. Snart kommer även taggsvamp, svart och rödgul trumpetsvamp, trattkantarell och andra läckra matsvampar.

Man ska naturligtvis vara försiktig och aldrig äta svamp som man inte är helt säker på. Gå gärna en svampkurs för att lära in nya svampar. Det är även viktigt att lära sig kännetecknen på på giftsvampar så att man kan undvika dem. Inför svampjakten bör man utrusta sig med något att plocka i – korg är bra – men om man inte vill avslöja att man är på svampjakt nära bebyggelse kan man använda till exempel en tygpåse. Använd gärna en svampkniv med rensborste och knivskydd och grovrensa i skogen, om en svamp är smutsig blir alla svampar smutsiga. Men eftersom flera svampexperter har rått mig att kasta ut svamprenset i trädgården i hopp om att det så småningom ska växa kantareller där, så brukar jag bara ta bort den värsta smutsen i skogen. En vädertålig svampbok modell mindre är bra att ha med sig – om man blir osäker kan man kolla svampen direkt. Man kan ha en mer omfattande svampbok hemma, eller kolla på nätet, när man kommer hem för fler detaljer.

När man ser kantarellerna lysa gula i kapp med höstlöven är det lätt att förirra sig från stigen. Det kan vara bra att ha mobiltelefon med sig, men för att vara säker på att kunna hitta ut ur skogen bör man ha karta och kompass med sig. Det finns även handhållna gps:er att köpa.

Svampguider på nätet: www.svampguiden.com/ www.nrm.se www.svampkonsulent.nu

Bildtext till svamptorksbild! Kantareller är godast att äta när de är färska, men flera andra svampar som trattkantareller och trumpetsvamp kan med fördel torkas och sparas under långa tider. En elektrisk svamptork är rätt dyr, men kan vara en god investering om man plockar mycket svamp. (bild på frilagd svamptork finns)

Sidoknäck: Giftiga svampar Om man har ätit giftsvamp eller misstänker att man har gjort det kan man ringa Giftinformationscentralen dygnet runt, telefonnummer 112. De hjälper till att utreda vilken svamp man har ätit, frågar vilka symtom man har och bedömer om man bör åka till sjukhus. De har även en informationsrik hemsida med bilder på giftiga svampar. www.giftinformationscentralen.se Anna Landgren, läkare på Giftinformationscentralen, säger att det finns gott om lömsk flugsvamp i södra Sverige just nu. – Man ska varken ska plocka vita, bruna eller gröna svampar med skivor på undersidan om man inte är väldigt duktig på svamp. Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp kan skada levern och toppig giftspindelskivling kan skada njurarna, säger Anna Landgren, läkare på Giftinformationscentralen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Malin Ledebur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro