ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Terminator på riktigt

PETER LINDHOLM · 12 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Namn: Robin af Ekenstam.Yrke: Fritidsledare, musiker.Ålder: 25 år.Familj: Föräldrar, bror, flickvän.Bor: Liljeholmen, Stockholm.Aktuell: Har ersatt sin amputerade högerhand med en konstgjord motsvarighet - och fått känseln tillbaka.

Robin af Ekenstam drabbades av cancer och tvingades amputera bort högerhanden. Nu har han fått en ny, en robothand med fingertoppskänsla.På din Facebook-sida presenterar du dig själv med en bild på Arnold Schwarzenegger från ”Terminator 2”, där han spelar mördarrobot i mänsklig skepnad.- Haha, ja, precis. ”T2” är ju ett mästerverk och just det här med handen är väldigt roligt. Det är många som drar paralleller. Jag har till och med blivit stoppad i tunnelbanan av en kvinna som undrade om jag var en ”terminator”. På riktigt! Hon var nog lite galen. Du har valt att inte dölja protesen som du bär till vardags under ett silikonöverdrag eller en handske.- Nej, jag har valt krok för det nästan estetiskt stilrent. Men det går att få samma konstruktion som nästan ser ut som en riktig hand om man är fåfäng. Det kommer jag också att göra om jag får en mer avancerad och dyrbarare ”smart hand”. Än så länge har du bara testat den i laboratoriemiljö?- Ja, jag inte ens säker på om jag kommer att få den. Först ska den ut på marknaden, sedan ska landstinget välja att ta in och därefter ska det prövas individuellt om man har rätt till den. Jag tror knappast att jag får förtur för att jag varit med och forskat på den. Men förhoppningsvis har det drivit på utvecklingen. Det mest fascinerande med handen är att den förmedlar känslointryck.- Ja, absolut. Men det kräver en viljeinsats. Man får lura hjärnan att tro att det man uppfattar med protesen är ens egna känslor. Det är ofantligt svårt att kopiera det geni som människokroppen ändå är, alltså att kopiera en högerhands alla möjligheter, men vi är på väg. Du verkar klara dig bra ändå. Inget har stoppat dig från att spela musik…- Nej, det går jättebra. Jag spelar mycket trummor och det har jag löst med en egendesignad protes i silikon som man bara stoppar ned en trumpinne i. … eller segla?- Nej, jag ska ut och segla i Västindien snart i tre månader. Men då får det bli ”old school style”. El och vatten är inte kompisar, så då lämnar jag den elektriska kroken hemma – och kör istället med en vanlig sjörövarkrok. Det funkar också.PETER LINDHOLM

FAKTA”Smart hand” är ett EU-projekt som i Sverige drivs under ledning av professor Fredrik Sebelius på Institutionen för elektrisk mätteknik vid Lunds tekniska högskola. Proteshanden styrs med tankekraft med hjälp av elektroder som avläser hjärnans signaler. All apparatur, dataprocessor, motorer och batterier, döljs inne i handflatan. Känslorna framkallas av att sensorer i fingrarna överför trycksignaler till underarmens hud. En prototyp kostar runt 350 000 kronor att tillverka.

klar

Artikellänk är kopierad

PETER LINDHOLM
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro