ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Tidsbrist kan skapa massdöd inom vården - typ

Stockholm David Baas · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Det är ju människor vi vårdar och det är en högriskverksamhet. Anmälningarna syftar till att göra vården så säker som möjligt, säger Anna-Karin Eklund, förbundordförande för Vårdförbundet.

Vårdförbundet har låtit 640 sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker svara på frågor om patientsäkerheten.

Undersökningen visar att en fjärdedel av de tillfrågade alltid anmäler när fel begås i vården, men nästan lika många säger att de sällan eller aldrig anmäler. Främsta skälet att inte anmäla är tidsbrist.

När felen i vården väl anmäls leder de inte alltid till något, visar undersökningen. En fjärdedel av de tillfrågade säger att felet sällan eller aldrig leder till bättre rutiner på vårdavdelningarna.

Från arbetsgivarsidan, Sveriges kommuner och landsting, ser man att främsta problemet är att det är för mycket fokus på att hitta syndabockar istället för att peka på fel i rutinerna.

- Vi har sett att det finns ett mörkertal i anmälningarna eftersom man är rädd att själv åka dit, säger Ellen Hyttsten, direktör för vård- och omsorgsavdelningen på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Både Vårdförbundet och SKL vill nu att rutinerna för anmälningarna ses över. Socialstyrelsen som har tillsynsansvar vill inte kommentera frågan innan de satt sig in i undersökningen.

David Baas [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro