ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Tiina Rosenberg

Stockholm David Baas · 8 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Spelar det någon roll om ordet flata används istället för lesbisk? - Historiskt spelar det roll. Flata är det ord som de flesta använder i dag för det är inkluderande, det kan ju vara bi-tjejer och transpersoner. Problemet är att den lesbiska feminismens tradition osynliggörs, men många tycker att det finns mycket mer kraft i ordet flata.

Det låter som akademiskt finlir om begrepp som bara teoretiker har nytta av. - Det är en akademisk bok och jag skriver i en genusvetenskaplig tradition. Det är inte ett debattinlägg eller en skandalbok, typ "Tiina Rosenberg talar ut".

Vad kallar du dig? - Egentligen vill jag inte kalla mig för något, men om jag måste säga något idag säger jag flata.

Du hoppade av Feministiskt initiativs styrelse efter en turbulent höst, men påhopp både inom och utifrån partiet. Hur ser du på höstens händelser? - En akademiker kan inte vara en löpsedelskändis. Jag har lovat min familj och alla runtomkring mig att inte komma tillbaka till politiken. Om jag varit singel hade jag kanske gjort det.

Varför blev det som det blev med Fi? - Vi var väldigt påpassade medialt. Det fanns folk i partiet som gick ut och talade i negativ anda med medierna.

Hur går det för Fi i valet? - Jag hoppas att Fi kommer in i riksdagen, men det är svårt att säga. Det är praktiskt svårt att bedriva valkampanj utan pengar.

Årets Pridetema är mångfald. Brister det i solidariteten inom hbt-rörelsen? - Ja, det är viktigt att vi arbetar tillsammans och självkritiskt granskar våra egna normer. Blatterörelsen måste ta itu med sin homo- och transfobi och vi måste se att det finns blattebögar och blatteflator.

Finns det en motsättning mellan lesbiska feminister och heterosexuella feminister? - Det finns en historisk marginalisering av lesbiska inom feminismen. Det har varit viktigt för feminismen att säga att vi är inte flator, utan älskar män.

Du har sagt att kärnfamiljen och äktenskapet är antifeministiskt, men du har ju själv varit gift med och skaffat barn med en man. - Ja, tänk. Det var underbart att vara gift. Jag blev till min omvärlds stora förvåning väldigt förälskad i en man och var gift och med honom i ett tiotal år. Normaliteteten var lyckliggörande och väldigt lugnande, men inget varar för evigt.

Varför upplevs du så provocerande? - Det undrar jag också. Det kanske fanns en tanke om att om den här kvinnan får lite makt så kanske det skulle hända något. Det var nog en rädsla.

Finns det skäl att vara rädd för dig? - Hehe. Det var lite terroristvarning över mig, men jag lovar att jag arbetar med helt vanliga demokratiska metoder.

Du har två barn. Har du uppfostrat dem på något speciellt sätt med tanke på dina queerkunskaper? - Mina barn är väldigt självständiga och lätt avmätta när det gäller mina idéer. Som förälder har jag inte lyckats bryta könsnormen.

Ge något konkret exempel på vad din forskning lett till utanför universitetsvärlden? - Jag hoppas att boken "Queerfeministisk agenda" bidragit till diskussioner om kön och sexualitet.

Vad forskar du om nu? - Zarah Leander. Hon var en skamfilad stjärna för att hon hade varit i Nazityskland, men hon hade en mycket anmärkningsvärd genusframtning.

Vad har vi för glädje av den kunskapen? - Alla frågor vi sysslar med är oerhört komplicerade. I ett akademiskt samtal finns det inte några rätta svar utan tolkningar.

Vad har det med Zarah Leander att göra? - Jag tycker att hon är intressant för hon är ett komplicerat fall. Jag vet inte än vad jag kommer hitta, men då får du göra en ny intervju när den boken är klar.

David Baas [email protected]

FAKTA: Tiina Rosenberg Ålder: 48 år. Yrke: Professor i genusvetenskap vid Lunds universitet. Familj: två barn, 21 och 13 år, kvinnlig sambo, ex-make. Bor: Södermalm i Stockholm och inackorderingsrum i Lund. Aktuell: Med boken "L-ordet" och håller föredrag under Pridefestivalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro