ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Tusentals sms-lån i veckan - KO varnar

Stockholm David Baas · 28 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Sms:en kan skickas på en fredagkväll från en krogkö eller när man spelar poker och behöver snabbt tillskott. Då kan man fatta impulsiva beslut, säger Marianne Åbyhammar, ställföreträdande konsumentombudsman.

Metro berättade i går om företaget Ferratum som erbjuder sms-lån på 1000, 2000 och 3000 kronor. Avgiften för lånen motsvarar en effektiv årsränta på 1355 procent.

Marianne Åbyhammar ska nu granska marknadsföringen och kreditgivningen för sms-lån som hon anser riktar sig mot en utsatt grupp.

- De vänder sig till en målgrupp som har betalningsanmärkningar och de drar lite växlar på att de inte kan få lån på annat sätt.

Företaget Short money services beviljar ungefär 1000 sms-lån i veckan. Björn Johansson är vd för företaget och ser att lånen fyller en funktion på marknaden.

- Många vill inte gå till en bank för att få ett litet lån på tusen kronor och få svaret att de inte kan hjälpa dig, säger han.

Hos det nystartade företaget Folkia kan kunden ringa ett betalnummer och låna 1000 kronor till en avgift på 200 kronor. Lånet ska betalas på två veckor, vilket ger en effektiv årsränta på över 11000 procent.

Nästa vecka kommer dock företaget att ändra återbetalningstiden och den effektiva ränta för det förmånligaste lånet blir då strax över 400 procent.

Hördur Bender, vd för Folkia, tycker inte att kunderna behöver upplysas om den höga effektiva årsräntan.

- Det här är ett lån på några dagar. Det går inte att jämföra de här korta lånen med lån på tre-fyra år.

David Baas [email protected]

FAKSIMIL: Dagens banderoll

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro