ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Unga kriminella slipper straff

Stockholm Martin Kreuger · 26 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

TIOTUSENTALS KRIMINELLA BARN SLIPPER STRAFF - UNDERMÅLIGA UTREDNINGAR PROBLEM FÖR BROTTSOFFER

Varje år begår tusentals barn olika brott utan att de lagförs eller hamnar i brottsregister. I första hand stölder och skadegörelse men även utredningar om våltäkter, svår misshandel eller grova personrån skrivs av då den misstänkte är för ung. Ett regeringsuppdrag om barns utbredda kriminalitet ligger just nu hos Brottsförebyggande rådets utredare. - Rapporteringen och utredningarna har stora brister. Bland annat saknas ofta tillräckliga polisutredningar för att brottsoffret skall kunna få ersättning, kommenterar Peter Lindström, ämnessakkunnig på justitiedepartementet. Den senaste siffran över anmäld brottslighet med misstänkta personer under 15 år är drygt 14 000 (2005). Antalssiffran bedöms vara klart i underkant då rutinerna för inrapporteringen skiljer sig kraftigt i de 21 polisdistrikten i landet. - Det är allmänt känt att åtminstone våldsbrotten bland riktigt unga ökar men exakt hur mycket är oklart. Barns och unga tonåringars brottslighet är viktig och därför vill regeringen ha tillförlitlig statistik, säger Peter Lindström. Enligt Brås utredare misstänks barn under 10 år inte sällan för ringa former av misshandel som föräldrar anmält.Men det är inte oväntat de äldsta, 13-14-åringar som begår de flesta brotten och dessutom de mest allvarliga. - I många polisdistrikt handlar det om en underrapportering. Men statistiken har även brister åt andra hållet då vissa polisanmälningar innehåller misstänkta personer för saker som egentligen inte är lagöverträdelser, kommenterar Jonas Öberg, utredare på BRÅ. Brottsförebyggande rådet skall vara klar med rapporten före 1 juli.

JOHN LINDBLOM

FAKTA/LUL 31

X Lagen om särskilda bestämmelser för unga lagöverträdare innebär att polis och åklagare inte kan åtala eller lagföra i ärendet eftersom den misstänkte är under 15 år och ej straffmyndig. X Regeringen vill nu förbättra rutinerna så att en fullständig polisutredning kan användas i olika sammanhang. Exempelvis för att brottsoffret skall kunna få sin ersätttning beviljad av staten. X En misstänkt gärningsman under 15, trots erkännande, finns inte kvar i några som helst brottsregister. I vissa fall då brottet är grovt eller om brottsligheten är återkommande har kommunens socialtjänst kvar uppgifter om personen.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Martin Kreuger
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro