ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR VALSPECIAL STOCKHOLM: Jobben

Stockholm David Baas · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Politiker lovar att tusentals jobb skapas om de får makten. I Fittja centrum finns en man som varje år fixar jobb till 500 arbetslösa. Han är besviken på politiken.

- De är inte i kontakt med verkligheten. Det är inte svårt för en politiker med makt att göra något, men varför händer inget? säger Nessim Becket.

Nessim Becket jobbar på Botkyrka kommuns it-café i Fittja centrum, men hans är mest en jobbfixare. Varje dag kommer mellan 30 och 50 arbetslösa som behöver hjälp med ansökningar, myndighetskontakter och stöd när de träffar arbetsgivare.

Varje år lyckas Becket hjälpa ungefär 500 personer att hitta ett jobb. Han är kritisk till myndigheter och politiker som bara låter de arbetslösa själva få ta tag i sin situation.

- De tänker att hon är vuxen och ska klara sig själv, men då ser man inte till individen och hennes problem.

Den rödgröna majoriteten i Stockholms stad vill skapa jobb genom att anställa inom den offentliga sektorn. Becket är skeptisk.

- Hur ska det gå till och vad är det för jobb i så fall? Jag undrar om det finns pengar till det.

Det borgerliga förslaget om en jobbgaranti, där socialbidragstagare inom fem dagar ska erbjudas någon form av sysselsättning, ser Becket som önsketänkande.

- My godness, jag tror inte att de verkligen tror på det förslaget, säger han och tillägger att det tar tid att se personens behov och hjälpa den.

Nessim Becket vill istället att arbetsgivaravgiften sänks så att arbetsgivarna vågar anställa och att politiker verkligen tar reda på vilka behov som medborgarna har.

David Baas [email protected]

1. Vad ska Stockholms stad göra för att det ska bli fler jobb? 2. Vilka råd har du till en arbetslös ungdom? 3. Vilket ansvar ligger på den arbetslöse att själv fixa jobb?

MILJÖPARTIET: Åsa Romson, gruppledare, som var arbetslös 3-4 gånger efter studier.

1. Det ska vara fokus på utbildning och arbete för unga. Vi vill ha mentorsprojekt och öka den praktiska kopplingen i skolan. Fler arbeten behöver utföras inom det kommunala. Bilda ett småföretagarcentrum, där staden tillsammans med andra gör det lättare att få startkapital.

2. Tänk igenom vad du vill göra. Ta sedan reda på hur man kan få en försörjning av det. Titta inom vilken del av branschen som det finns jobb. Plugga inte bara för att du känner att du måste om du är skoltrött.

3. Var och en kan och vill ta ansvar, men det är för mycket av att någon annan ska ta hand om en. Det största kravet på arbetslösa ställer dock de själva på sig.

SOCIALDEMOKRATERNA: Roger Mogert, arbetsmarknadsborgarråd, som var arbetslös ett par gånger på 90-talet.

1. Vi vill skapa nya arbeten i den offentliga sektorn, samtidigt som vi för en aktiv näringspolitik. När vi lovar att bygga 15 000 nya bostäder, bygga Norra länken och Citytunneln, öka personaltätheten på fritids och starta ett nytt fryshus i Västerort. Vi vill erbjuda arbetslösa validering, bristyrkesutbildning och matchningsfunktioner.

2. Fundera på vad du vill arbeta med och vad som ska till för att du ska få ett sådant jobb. Står du inför ett val av utbildning så är det alltid bra att ta del av arbetsförmedlingens prognoser. Ta hjälp av kommunens studie- och yrkesvägledare.

3. Arbetslösa har ett ansvar att aktivt söka jobb och att förbättra sina chanser att få ett jobb genom till exempel utbildning.

VÄNSTERPARTIET: Ann-Margarethe Livh, gruppledare, som var arbetslös några månader på 70-talet:

1. Vi vill anställa cirka 10000 personer i äldreomsorgen, skolan, förskolan och socialtjänsten. Det finns många arbetsmarknadsprojekt och då är det viktigt att vi utbildar till viktiga och riktiga jobb. Om fler jobbar gynnar det också småföretagare.

2. Gå till arbetsförmedlingen, men man ska veta att det är svårt att få ett jobb. Okvalificerade jobb flyttas från Sverige. Är det bara ett tillfälligt jobb får du vara beredd att ta vilket jobb som helst. Annars kan man gå en arbetsmarknadsutbildning.

3. Man har ett ansvar att söka de jobb som man tror att man kan få och gå utbildningar. Den som är arbetslös har också rätt att kräva till exempel en utbildning som passar en och som kan ge ett jobb.

FOLKPARTIET: Lotta Edholm, oppositionsborgarråd, som var arbetslös ett år efter skolan:

1. Skapa en bra näringslivspolitik. Ta bort regler - om det krävs olika tillstånd för att starta ett företag ska det räcka med att gå till ett ställe i Stockholms stad. Jobbgaranti där socialbidragstagare inom fem dagar får ett erbjudande om en utbildning eller jobb.

2. Kan man inte tänka sig att plugga, tycker jag att man ska söka sig till en praktisk utbildning. Är man skoltrött just nu är tipset att ta vilket jobb som helst. Sök via kontakter och leta på nätet. Arbetsförmedlingen är inte tillräckligt vasst redskap för at få jobb.

3. Många arbetslösa har jättehög utbildning, men får ändå inte jobb. Det är ett delat ansvar mellan den som söker jobb och oss politiker. Vi har inte gjort tillräckligt för att stimulera jobbtillväxt.

KRISTDEMOKRATERNA: Ewa Samuelsson, gruppledare, som aldrig varit arbetslös:

1. Vi måste säkerställa en bra utbildning. Inför lärlingsplatser och en närmare kontakt med näringslivet. Förenkla för företagare. Det ska finnas ett ställe i staden dit företagarna kan vända sig.

2. Gå en utbildning. Ta kontakt med olika arbetsgivare och försök få till ett möte. Var inte rädd för att ta vilket jobb som helst bara för att komma in i arbetsgemenskapen.

3. Ytterst har varje människa ansvar för sitt liv, men vi vet att vi har olika möjligheter och olika saker i bagaget.

MODERATERNA: Kristina Axén Olin, oppositionsborgarråd, som aldrig varit arbetslös:

1. Jobbgaranti, där socialbidragstagare ska erbjudas jobb inom fem dagar. Tre jobbtorg i Järvafältet, City och söder om stan, där vi samlar arbetsförmedlingen, näringsliv, bemanningsföretag och olika myndigheter. Ett av jobbtorgen ska inrikta sig på ungdomar.

2. Sök alla jobb som finns, inte bara drömyrket. Se till att du är på arbetsmarknaden hela tiden.

3. Det finns ett ansvar, men de arbetslösa är beroende av systemen. Därför påverkar jobbgarantin och ett tydligt politiskt ledarskap om att arbete är bättre än bidrag.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro