ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR Vänster vs Höger

Stockholm David Baas · 29 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Johan:

Vad är galet med Sverige i dag? - Det finns en rad saker som är smågalna. Bland annat att en en dryg femtedel av den arbetsföra befolkningen står utanför arbetsmarknaden. Samtidigt har vi en del som arbetar och stressar ihjäl sig för att de inte har råd att köpa in tjänster.

Hur ska Sverige bli ett bättre land? - Vi måste inse att vi inte kommer att få jobb i det här landet om vi inte uppmuntrar dem som skapar jobb, alltså företagare. Så länge de jagas med skatter, regler och betraktas som banditer då kommer det här inte att lösa sig.

Hur ska framtidens välfärd utformas? - Jag vill ge kontrollen till människor själva. Det är galet att vi sitter och väntar på att politikerna ska fatta beslut om vad vi ska få. Människor ska ha egna marginaler och egna försäkringar som gör att de själva kan välja.

Kan inte det leda till ökade klyftor? - Jo, jag tror att det kommer att leda till att folk väljer olika och vissa kommer att satsa mer pengar på till exempel vård. Jag tycker inte att det är fel.

Vad är problemet med kollektiva lösningar på välfärdsfrågor? - Då ska en och samma lösning passa alla människor och det är ju inte så.

Vilket är Americas bästa argument? - Det här är pinsamt, men jag har inte hunnit läsa hennes text.

Vilka vinner valet i höst? - Socialdemokraterna vinner. Återigen. Borgerligheten har inte tagit en ideologisk fajt.

CITAT: "Vi skulle inte behöva högre skatter än 20 procent av BNP." Johan Norberg

FAKTA: Johan Norberg Ålder: 32 år. Yrke: Författare och liberal debattör. Hans bok "Till världskapitalismens försvar" har översatts till många språk och fått flera priser. Aktuell: Med boken " Ett annat Sverige är möjligt" tillsammans med America Vera-Zavala.

America:

Vad är galet med Sverige i dag? - Oj, det är mycket som är galet. Mest galet är att politik slutat vara möjligheternas konst och blivit ett regelverk. Annars är segregationen det största problemet, att människor är utestängda från möjligheten att påverka samhället.

Hur ska Sverige bli ett bättre land? - Se till att människor får vara med och bestämma mer över alla områden, som kommunens budget, hur bostadsområdet ska utvecklas och arbetsplatsen. Det är ett demokratiprojekt på riktigt och inte på låtsas.

Har vi inte demokrati i Sverige? - Visst har vi rätt att rösta på olika partier, men jag tycker inte att vi har riktigt demokrati. Ekonomin står helt utanför demokratin. Varför ska inte gruvarbetarna på LKAB själva bestämma hur gruvan styrs istället för att vissa ägare gör det?

Ska en företagsägare inte bestämma över det han eller hon äger? - Det beror på vilken syn man har på ägande. Till exempel kan man se det som att hon som äger Metro är hon som fick ärva det av sin far. Men jag tycker att de som äger Metro är de som drar in pengar.

Hur ska fler jobb skapas i Sverige? - Det finns många jobb att utföra i den gemensamma sektorn. Skillnaden mellan lågt avlönade inom kommunal och de som går på a-kassa är väldigt liten. Man skulle lika gärna kunna anställa dem i offentlig sektor.

Vad är problemet med individuella lösningar på välfärdsfrågor? - Det finns bara problem med den typen lösningar.Det blir i stort sett alltid mycket dyrare. Jag tycker också att den dogmatiska nyliberalismen som till exempel vill ha friskolor till varje pris leder till ökad segregering och en klassuppdelning.

Vilket är Johans bästa argument? - Det bästa med hans liberalism är att den är väldigt konsekvent, men den ligger långt från hur det verkligen funkar.

Hur går det i valet? - Sossarna vinner igen.

CITAT: "Jag kan tänka mig att vi höjer skatterna radikalt, men människor borde få bestämma mer vad pengarna används till."

FAKTA: America Vera-Zavala Ålder: 30 år. Yrke: Pressekreterare för vänsterpartiet i Stockholms stad. Författare och socialistisk debattör. Var med och grundade Attac. Har skrivit boken "Deltagande demokrati". Aktuell: Med boken "Ett annat Sverige är möjligt" tillsammans med Johan Norberg.

BILD: Bokens omslag?

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro