ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/Ansiktsblindhet

Stockholm Ulrica Widsell · 8 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

"Det här är ett ofattbart förbryllande problem. De flesta känner inte till det." Psykologen Görel Kristina Näslund om ansiktsblindhet.

Till Bildruta med porträtt på Oliver Sacks och Marianne Ahrne och bokomslaget: Den berömde engelsk-amerikanske neurologen Oliver Sacks och regissören och filmkonsulenten Marianne Ahrne berätttar om att vara ansiktsblind i Görel Kristina Näslunds bok "Vem var det där?".

Bildtext: Barnboksförfattaren Anna Dunér är ansiktsblind. Hon behöver träffa människor många gånger för att känna igen dem. Bildtext: – Baserat på mina erfarneheter tror jag att det är minst tio procent som är lätt ansiktsblinda här i Sverige, säger psykologen Görel Kristina Näslund. Hon har intervjuat ett 60-tal ansiktsblinda och skrivit en bok om problemet.

Text till Olas grafik: Ansiktsblinda, prosopagnostiker, har svårt att minnas och känna igen ansikten. Ansiktsblindhet hänger ofta ihop med andra problem som dåligt lokalsinne, höger-vänsterförvirring och dåligt färgseende. Tecken på ansiktsblindhet kan vara: •Andra känner igen dig fortare än du känner igen dem. •Händer det att du hälsar som om det var första gången på någon du redan träffat? •Har du svårt att minnas ansiktet på en person du lärde känna i går? •Brukar du ofta fråga andra om vem som är med på TV eller i en film? Källa: Boken "Vem var det där?"

Ansiktsblindhet är ett dolt problem som många brottas med i vardagen. Ansiktsblinda lider av prosopagnosi, en för de flesta helt okänd diagnos. De har svårt att känna igen ansikten. – Man talar inte om det här för att man tycker att det är pinsamt och man känner sig drullig och sämre än andra, säger psykologen Görel Kristina Näslund, som själv är ansiktsblind och nu har skrivit en bok om problemet, "Vem var det där?" – Det finns väldigt få undersökningar om det här, säger hon. Ansiktsblindhet tas lätt för nonchalans, tankspriddhet eller ointresse för andra. – De flesta tar in ansikten automatiskt. Ansiktsblinda får träna in en bild av en person, titta på detaljer, som hur tänder ser ut, näsan, håret, om personen är lång, kort, tjock eller smal, säger Görel Kristina Näslund En stroke eller skada på hjärnan kan orsaka ansiktsblindhet. Det kan också vara medfött. Vad det beror på är inte klarlagt. – Det kan vara en svårighet att uppfatta ansikten. Eller så kan man ha svårt att lagra in det man uppfattar i hjärnan eller en svårighet att ta fram det lagrade. Den riktigt gravt ansiktsblinde har svårt att känna igen anhöriga och det kan även vara svårt att känna igen den egna spegelbilden, säger Görel Kristina Näslund. Barnboksförfattaren Anna Dunér är ansiktsblind. – Innan jag fick veta det var det ett ständigt ursäktande. Nu är det lättare att tala om som det är, säger hon. Även om Annu Dunér skriver sina böcker hemma i Sollentuna innebär hennes jobb ofta att träffa människor. En förlagsfest med mingel är jobbigt. – Det är ingen favoritsituation. Det känns pinsamt att inte känna igen någon jag träffat förut och vad tänker de om mig? Det blir en osäkerhet och man känner sig förvirrad. Flera i Anna Dunérs familj är ansiktsblinda. – Jag har en lätt variant, men det är nog så besvärande, säger hon. Ulrica Widsell [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro