ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/barnforskning + bildtext barnjournlistpris

Stockholm Ulrica Widsell · 31 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix har plåtat. Finns bild både på pristagare och på barnforskare.

Bildtext: Ylva Mårtens, journalist på Sveriges Radio, fick Pampers pris för bästa barnjournalistik i går för programmet "Så här pratar vi! Spädbarn berättar" i serien "Barnen". Hon delar priset med Anna-Maria Stawreberg som skrivit en artikelserie om spädbarns utveckling i tidningen "Vi föräldrar". Priset delades ut i Riddarhuset. Ett hedersomnämnande gick till radiojournalisten Per Feltzin för ett program om opera och att ha ett sjukt barnbarn.

Bild på forskarpareet: Amerikanska barnforskarparet Patricia Kuhl och Andrew Meltzoff besökte Stcokholm i går

Social kontakt med föräldrar och andra vuxna är avgörande för spädbarns språkutveckling. Prat från tv, dataspel, cd- eller dvd-skivor lär inte små barn ord lika bra som när vuxna pratar med dem. Det har det amerikanska hjärnforskarparet professor Andrew Meltzoff och professor Patrica Kuhl från University of Washington i Seattle, som specialiserat sig på små barns utveckling, kommit fram till i sin forskning. I går var de i Stockholm och deltog i ett forskarsamtal på Riddarhuset. – Det finns baby-tv dyget runt i USA, små barn har tv på sina rum. Många föräldrar tror att barnen lär sig från tv, dataspel, eller dvd. Det kan var bra för större barn, men inte för barn under två år, säger Andrew Meltzoff. Han var den den förste som visade att redan ett nyfött barn kan känna igen och imitera vuxna, till exempel att räcka ut tungan. Patricia Kuhl har jämfört barn som upprepade gånger fick se och höra en vuxen prata i tv och barn som fick höra samma ord från en vuxen som pratade med dem. Resultatet var tydligt. De som hörde orden från tv lärde sig inte förstå dem. – Barn lär sig känna igen ljud och spårk fascinerande tidigt, redan vid 8-10 månaders ålder kan de sortera ut och skilja ett bekant språk från ett annat, säger hon. Ulrica Widsell

Nästa år planeras ett forskningssamarbete mellan Astrid Lindgrens barnsjukhus och professor Patricia Kuhl. Tillsammans med överläkare Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin ska hon undersöka nyfödda barns språkutveckling, bland annat hur mycket av ljud och spåk de uppfattar. Forskningsprojektet ska starta sommaren 2007.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro