ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/intervju Lambertz

Stockholm Ulrica Widsell · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bildtext: Justitiekansler Göran Lambertz har fått hårt kritik för sitt sätt att ifrågasätta rättssystemet. Själv är han övertygad om att han gör rätt. "Jag har tillsyn över domstolarna och myndigheterna och ska lyfta fram systemfel. Det finns nog en ovana hos många i rättsväsendet att hantera den här sortens kritik", säger han.

Citat (med porträttbild, bildred ska ha fixat) "Jag har förtroende för Göran Lambertz. Det är en poäng med att ha en självständig justitiekansler. Jag tar hans kritik på allvar och utgår från att han har underlag. Jag kommer att granska det." Justitieminister Beatrice Ask (m)

Namn: Göran Lambertz Ålder: 56 Familj: Hustrun Susanne, 54, barnen Petter, 33, Karin, 29 och Hanna, 21. Bor: I hus i Uppsala Yrke: Justitiekansler. Nyårslöfte: "Det brukar jag komma på först in i det sista."

För yvig, för generell, svepande anklagelser, utan underlag. Kritiken mot justitiekanslern, JK, Göran Lambertz har varit hård senaste tiden för att han lyft fram det han anser vara brister i svenska rättssystemet. Han har bland annat sagt att det kan sitta oskyldigt dömda i fängelserna och att kårandan inom polisen gör att poliser ljuger inför domstol för att skydda varandra. Förre justitieministern Thomas Bodström är en av kritikerna och flera ledande juridiska experter, bland andra professor Christian Diesen i Stockholm, har kallat Lambertz olämplig som JK och kritiserar honom för att blanda ihop ämbete och privatperson. Hur tar du kritiken? – Jag tar det lugnt. Jag tycker kritiken saknar fog och jag känner mig priviligerad att få vara i centrum för en sådan här debatt. Hur menar du? – Jo, därför att jag är så säker på att det är riktigt det som jag gör. Jag får tillfälle att lägga fram min sak. Du gick ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet i går och menar att Thomas Bodström har blundat för din kritik. – Jag vet ju inte om han har blundat, men jag skrev att det verkar så. Det bör sägas att en justitieminister har ansvar för de här sakerna, för rättssäkerheten och för rättssystemets funktion. Jag vill bara få sagt att man inte kan strunta i sådant här när man är justitieminister. Tycker du att han har gjort det? – Jag vet inte riktigt. Jag har aldrig talat med honom om det här. Jag har förstått att han har varit störd över att jag har framfört kritik. Dels tror jag att det var besvärligt att den här kritiken framfördes när han var minister, dels tror han kanske att jag inte har tillräckliga belägg för mina uppgifter. Eftersom du anser att dina kritiker har fel, vad tror du att kritiken grundar sig i då? – Det finns nog en del saker som jag inte vill prata om som gör att de kritiserar mig. Är det du som person som retar andra? – Ja, det kan det nog vara så. Kanske för att jag säger rakt ut som det är. Det gillar inte alla. Känner du att du gjort något övertramp? – Det som jag har gjort som var utanför min roll var när jag ställde upp för en livstidsdömd person och var övertygad om att han var oskyldigt dömd. Det kan man väl kanske diskutera. Du fick kritik för att söka uppmärksamhet med Persbrandt/Expressen-rättegången – hur ser du på det? – Sådana skriver finns det ett allmänintresse och samhällsintresse i att få stopp på. Därför ska JK väcka åtal. De som kritiserar mig för det, de har också fel. Gillar du att synas? – Ja, det har jag inget emot, men det är inte därför jag gör det jag ska göra. Tror du att kritiken mot dig kan undergräva förtroendet för JK? – Det kommer inte att ske. Jag får mycket stöd från alla möjliga håll. Jag känner mig rätt så styrkt. Ulrica Widsell

Det hör gör justitiekanslern Justitiekanslern, JK, är statens advokat och företräder staten i domstol. JK har tillsyn över myndigheter och fungerar som åklagare i tryckfrihet- och yttrandefrihetsmål. JK är regeringens juridiske rådgivare och beslutar om skadestånd från staten när någon drabbats när myndigheter gjort fel.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro