ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/Intervju/Almir hjälper unga komma på rätt spår

Stockholm Ulrica Widsell · 12 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Tre unga killar på Tuben i Farsta om Almir Nicklas, 16 år: – Han hjälper en om man har problem. Han har hjälpt mig fixa upp skolan och sånt. Han är som en extrapappa. Han är ärlig och kör raka rör. Det är viktigt. Farkad, 18 år: – Han gick rakt in i mitt hjärta. Han fattar vad man behöver. När jag gjort fel har han hjälpt mig göra rätt. Han är bäst. Dennis, 18 år: – Han vet vad det handlar om. Han pratar på ett annat sätt än andra vuxna som gör det skönare att prata med honom. Han förstår.

Almir Bukic´ Ålder: 29 år Familj: Sambo, en son på fem år, en treårig dotter och en nyfödd flicka. Bor: I lägenhet i Sätra. Yrke: Ungdomsmentor i Farsta. Bakgrund: Kom till Sverige som flykting från Bosnien när han var 16 år 1993. Familjen hamnade först i Flen och sedan i Katrineholm. Almir fyttade till Sätra i Stockholm 1999. Han började jobba som fritidsledare på Farsta fritidsgård för fem år sedan. Drivkraft: – Ungdomarna. Många av dem saknar vuxna som kan hjälpa dem.

Foto: Urban Brådhe Bildtext: (Gruppbild med många unga killar) Ungdomsmentorn Almir Bukic´ hjälper ungdomar med problem i Farsta och ungdomarna gillar honom. De här killarna hänger på ungdomsgården Tuben där Almir är ofta. – Jag jobbar där ungdomarna är, säger han.

Bildtext: (bilden där man ser Almir med en ung tatuerad killes nacke och arm i förgrunden. Som fritidsledare i Farsta började Almir Bukic´ för ett par år sedan ta hand om ungdomar som riskerar att inte klara skolan eller bli omhändertagna för exempelvis missbruksproblem. Reultatet blev lyckat och nu är han ungdomsmentor.

Almir Bukic´har ett unikt jobb som ungdomsmentor i Farsta i Stockholm. Han lyckas hjälpa ungdomar bort från problem med droger, skolk och brott.

Han var själv en strulig tonåring med drogproblem som inte ville ha hjälp. Han fixade skolan men hade en jobbig ungdomstid med missbruk och brott och hamnade i fängelse för misshandel. Det blev en vändpunkt. I dag är Almir Bukic´ trebarnspappa och missbruket och kriminaliteten lämnade han helt för sex år sedan. Hans bakgrund gör att han får en speciell kontakt med ungdomar med problem. Han fattar, som en av killarna som hänger på ungdomsgården Tuben uttrycker det. Vad gör du? – Jag är spindeln i nätet, hjälper till. Jag är med ungdomarna. Jag sitter inte på något kontor. Jag pratar med dem, träffar dem där de är, spelar fotboll. På så sätt får jag mycket information och kunskap och lär känna dem. Jag jobbar överallt där det finns ungdomar, i skolan, och på ungdomsgårdarna. Och det kan handla om att ringa, åka hem till dem och få upp dem ur sängen på morgonen, till praktikplatser eller skolan. Vilka problem har ungdomarna som du hjälper? – Allt möjligt. ADHD, droger, antisociala, datorproblem. Det behöver inte alltid hänga ihop med problem i skolan. Jag har haft ungdomar som är jättebra i skolan, men på fritiden är det drogförsäljning eller knivhot. Är det både killar och tjejer? – Ja, men det är mest killar. Kan de själva komma till dig och få hjälp? – Ja, självklart. Det är just för att kunna förebygga större problem som jag finns. Det är det som är det unika här. När de kommer till mig med sina problem försöker vi hitta lösningar. Känner du igen dig själv i dem? – Ja, det är som att varje dag se sig själv i spegeln. Lyssnar de bättre på dig för att du vet vad du snackar om? – Det hoppas jag. Det är målet. Jag berättar vad jag har varit med om, hur jobbigt det var för mig. Är det inte svårt med gränserna att vara kompis och stödperson och samtidigt jobba för socialtjänsten? – Nej, jag tycker inte att det är svårt att vara kompis och samtidigt ta ett steg och fatta ett beslut när det behövs. Ska jag göra en LVU-anmälan är ungdomen själv den första som får reda på det. Ärlighet är viktigt. Kan du se deras problem på ett annat sätt än vad exempelvis en socialsekreterare kan? – Ja, det tror jag. Om inte annat kan jag upptäcka problemen lite tidigare. Ulrica Widsell [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro