ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/Intervjun/Anne-Charlotte Gahn

Stockholm Ulrica Widsell · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Henry Lundholm Bildtext: 1 (bild med två kvinnor i bakgrunden) Ann-Charlotte Gahn är en av initiativtagarna bokom Punkt Kom Hem, ett nyöppnat center för ungdomar som har det svårt. Volontärer, coacher och terapeuter finns där för att hjälpa ungdomarna. 2. Bild i soffa "Vi hoppas att ungdomarna kommer hit och hänger en stund. Här finns vuxna som lyssnar och pratar. Vi vill ha en hemkänsla, varmt och välkomnande", säger Ann-Charlotte Gahn.

Anne-Charlotte Gahn Ålder: 57 år. Familj: Maken Tomas, fyra barn. Bor: I lägenhet i Stockholm. Aktuell: En av eldsjälarna bakom nya centret Punkt Kom Hem för utsatta ungdomar på Sehlstedtsgatan 8 i Stockholm, öppet på tisdags- och torsdagskvällar. Gillar: "Att ha familj och anhöriga runt i kring mig. Då är jag lycklig" Blir arg på: "Människor som saknar empati." Nyårslöfte: "Att motionera, men jag kan aldrig hålla nyårslöften."

Citat: "Kan man betyda någonting, en förändring i en ungdoms liv, då tycker jag det är fantastiskt." Anne-Charlotte Gahn

Anne-Charlotte Gahn är en av initiativtagarna till ungdomscentret Punkt KomHem på Gärdet i Stockholm. Sedan en månad kan utsatta ungdomar komma och prata en stund med vuxna som lyssnar. Terapeuter och coacher kan ge stöd och råd. Punkt Kom Hem drivs ideellt och finansieras av välgörenhetsgåvor och sponsring. – Man hör och ser överallt om att ungdomar mår dåligt. Det behöver inte vara det som syns mest, som droger eller att någon skär sig. Det kan vara att de behöver någon att prata med och så finns inte det. Det är köer hit och köer dit. Det finns ungdomar som är hemlösa. Ska det vara så här? Vi ville göra något, säger Ann-Charlotte Gahn. Vilka ungdomar riktar ni er till? – I stort sätt alla i Storstockholm som vill ha en trygg plats att komma till, alla åldrar. Vad hjälper ni till med? – Hjälpen beror ju på vad probelmet är, men det första är att man blir lyssnad på, att det ska finnas en vuxen som sätter sig ner och pratar, som kommer med lite vanliga, vettiga goda vuxna råd. Det är ju vuxna ofta som fattas i deras liv. Vissa behöver lite mer vägledning. De behöver ofta stärka sin självkänsla. Är det större problem kan vi kanske hjälpa ungdomen vidare. Vi kan hålla handen och kanske engagera omgivningen, få in föräldrar. Får de också stöd? – Vi erbjuder föräldrar och anhöriga stöd och utbidning. Vi kommer att ha det i projektform också. Kan man komma till er om det grälas mycket hemma? – Ja, inget problem är för litet för att komma och inget är för stort. Men det är ju ingen akutmottagning, så om man behöver akut hjälp, kanske vi kan följa med dit man behöver vända sig. Du är sjuksköterska, är du det på centret? – Nej, jag kan nog ha nytta av erfarenheten, men jag har inte jobbat som sjuksköterska på jättelänge, Det kommer inte att vara vård på det sättet på centret. Många ungdomar är rädda för att vända sig till socialen eller ungdomspsyk, tror du att det är lättare att komma till er? – Ja, vi är ju ett komplement för den här lättare hjälpen. Det är helt gratis för ungdomarna att komma till oss. Vi hoppas att det gör det lättillgängligare. Hur ska ni fortsätta? – Vi ska ta kontkakt med stat och kommun. Vi kulle vilja ha en långsiktig sponsor. Men vi måste visa nu att vi duger. Vår vision är att det ska kunna starta fler center, inte bara i Stockholm. Ulrica Widsell

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro