ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/intervjun/Ebba Lindsö

Stockholm Ulrica Widsell · 16 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Imberg

Bildtexter: Ebba Lindsö, tidigare vd för Svenskt Näringsliv, väntas bli invald i kristdemokraternas partistyrelse vid rikstinget i Göteborg i slutet av juni.

(bild med Ebba gående/stående i rum bland vaser, ljus mm) Ebba Lindsö har bytt tillväxtkurvor i näringslivet mot stora krukor, färgat glas, ljustakar och annat hantverk från Egypten. Hon driver en butik i Stockholm och ska snart öppna en till.

(till bild i gräset med kruka:) Efter turbulensen när Ebba Lindsö tvingades lämna Svenskt näringsliv har hon tagit det lugnt en period.

Tilläggsruta +bild (bild på egyptier som tillverkar alabasterkruka eller annat hantverk finns att hämta som pressbild på hemsidan www.desertdesign.com.) Ebba Lindsö förälskade sig i Egytpen under en resa och nu har familjen ett hus där. Tillsammans med barnen och imorterar hon traditionellt hantverk därifrån.

Citat: "Att bara jobba, jobba, jobba, för att leva sedan, kändes fel. Jag fick möjlighet att göra något annat en period. Ebba Lindsö

Ebba Lindsö tog paus efter att hon tvingats gå från vd-jobbet på Svenskt Näringsliv för ett år sedan. Nu driver hon butiken Desert Design i Stockholm och gör politisk comeback i kristdemokraterna.

Ebba Lindsö plockar bland handgjorda egyptiska alabasterkrukor, ljus och vackert färgat glas när Metro träffar henne i ett hus som fungerar som lager för Desert Design strax utanför Stockholm. Det är en annan Ebba Lindsö än karriärs- och chefskvinnan. En semesterresa 1999 blev starten på en företags- och välgörenhetsidé – att sälja direktimporterat hantverk från Egypten och samtidigt skapa jobb för fattiga där. Delar av evetuell vinst framöver ska gå till att hjälpa gatubarn i Kairo. Tillsammans med sina barn öppnade Ebba Lindsö nyligen en hål-i-väggen-butik på Linnégatan i Stockholm och i sommar öppnar en till i gallerian Fältöversten. – Det är en chansning. Drömmen är att öppna butiker i många städer i landet. Det är ett försök att skapa en positiv spiral. Eftersom jag jobbade så hårt tidigare i livet är det här också ett sätt att spendera tid med barnen, säger hon. Du tvingades gå från Svenskt Näringsliv efter tuff kritik, blev det en brytpunkt för dig? – Ja, det hade nog varit osannolikt att jag gjort det här avbrottet om inte det hade hänt. Det fanns tid att tänka. Jag kände att nu var det dags för mig att ta en paus i livet och göra saker som fyller mig med glädje. Näringslivet är en manlig värld och du var den första kvinnliga vd:n för Svenskt Näringsliv. Hur mycket påverkade det? – Jag bröt många mönster. Det klart att om det är en person som inte stämmer med det normala mönstret blir det svårare. Många blir misstänksamma och kritiska. Jag underskattade motståndet till förändring. Du har tidigare suttit i kd:s partistyrelse, varför vill du tillbaka till politiken nu? – Jag försöker dra mitt strå till stacken för att vi ska få ett regeringsskifte och jag är engagerad i frågorna. Att sitta i partisstyrelsen är ju att vara lite doldis. Är du intresserad av en mer offentlig politisk karriär? – Nej, det är inte alls min plan. Du satsar inte på att bli kd:s första kvinnliga paritledare då? – Nej. Det känns roligt att gå tillbaka till partistyrelsen. Jag ville egentligen inte stänga dörren till det tidigare, men det var nödvändigt eftersom jag arbetade som journalist då. Ulrica Widsell [email protected]

Ebba Lindsö Ålder: 50 år Familj: Maken, Roger Magnergård, barnen Carl 26, Johanna 23, Oliver 13, och Rogers två döttrar Erica, 21 och Cecilia, 17. Bor: I hus på en ö i Vaxholm. Bakgrund: Var vd för Svenskt Näringsliv från 2003 till och med maj förra året. Tidigare bland annat ekonom och ekonomijournalist, chefredaktör för Affärsvärlden, chefredaktör och vd för TT. Satt i kristdemokraternas partistyrelse 1988-1994. Semesterfavorit: – Fårö, och vårt hus där. Fårö är inte en plats. Det är en stämning.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro