ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/intervjun/Ernesto Guerra

Stockholm Ulrica Widsell · 16 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe Bildtext: Ernesto Guerra är ett känt namn för många Stockholmare som läst det på lappar över hela staden. Gatukonstnären och författaren Ernesto sprider också en blanding av budskap, poesi och berättelser på A4-lappar.

Namn:Ernesto Guerra Ålder: 49 år Bor: I Stockholm. Kom till Sverige från Colombia 1988. Yrke: Gatukonstnär, författare, förtidspensionär. Aktuell: Med samlingsboken "Ernesto Guerra" som ges ut i samarbete med förlaget Latifeh och tidningen Gringo. Boken finns bara i 1000 signerade exemplar och endast på Presstop på Götgatan 31 och via internet på www.ernestoguerra.com.

"Att känna att man lever kan dröja ett helt liv" ur Ernesto Guerras samlingsbok

Citat: "En del unga samlar på mina A4. En del kommer fram och frågar om de får ta bild på mig och vill ha min autograf. Det är otroligt" Ernesto Guerra

"Jag försöker lära mig mer svenska hela tiden. Jag är fascinerad av Svenska språket." Ernesto Guerra

GATUKONST BLIR BOK Ernesto Guerra - de flesta stockholmare har sett hans namn i på lappar uppklistrade lite varstans i innerstaden. Gatukonstnären och författaren Ernesto Guerra har i tio år tapetserat staden med lappar med en salig blandning av poetiska budskap, ordvrängningar och hans egna miniböcker i A4-format. Över 300 sådana det blivit och tusentals andra lappar. Hans första 100 lappar finns nu i en samlingsbok. – Det är fantastiskt. Jag har aldrig trott att jag skulle få någon respons. Jag började sätta upp min lappar och plötslig blev folk intresserade, säger han. Vinsten från bokförsäljningen ska gå till att köpa reklamplats för dina lappar i tunnelbanan, varför vill du det? – Jag drömde om att jag skulle få se mina lappar stort i tunnelbanan. Gringo blev intresserade och hjälper mig. Varför började du sätta upp lapparna? – Jag hade det jättesvårt med svenskan och jag kunde inte prata med någon från början. Jag är autistisk och det var svårt för mig och jag var deprimerad. Jag satte upp lapparna utan mening från början. Först var det bara namnet och sedan började jag skriva några ord och sedan utveckades det till berättelser i mina A4. Vad skriver du om? – Det som händer mig. Som en dagbok? –Ja, ungefär. Jag kallar det hypermodern bok. Är du ute och sätter upp lappar varje dag? – Ja, och jag promenerar på natten ofta och sätter upp lappar. Jag har svårt att sova på grund av flera problem. Jag har schizofreni och jag har också hög tinitus i ena örat. Många gillar det du gör, vad har det betytt för dig? – Det är otroligt för mig. Jag har många, många sympatisörer. Jag träffar många unga killar och tjejer som läser mina lappar. Det är roligt. Jag har utvecklats genom mina lappar. Det här har varit jättepositivt för mig. Det har påverkat hela mitt liv, genom språket har jag har förändrats. Andra blir irriterde i stället, hur reagerar de? – En del säger arga grejer till mig. En man slog mig på munnen, det blödde och jag fick åka till sjukhuset. Men jag struntar i sådana negativa grejer. Det du gör är ju egentligen olagligt, har du fått mycket böter? – Jag har fått böter fyra gånger, 600 kronor varje gång. Nu har det höjts till 1 000, men jag får ta risken haha. Gillar du annan gatukonst? – Ja, det är jättefint. Och de som gör graffiti, de gillar mig. Visst är det olagligt, men det är ett sätt för människor att utvecklas, som betyder mycket och jättemånga uppskattar det. Har du nya lappar på gång? – Jag fortsätter med namnlapar och A4. Jag vet aldrig innan vad jag ska skriva nästa gång på A4. Ulrica Widsell

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro