ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/intervjun/Sarah Waters

Stockholm Ulrica Widsell · 8 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Imberg bildtext: Hyllade Londonförfattaren Sarah Waters var på blixtvisit i Stokholm i förrgår. Hennes historiska romaner har jämförts med Charles Dickens. – Det är smickrande. Dickens skrev inte historiskt utan om sin egen tid, men jag har medvetet skrivit om en Dickensvärld. Dickens – fast med lesbiska, säger hon.

Citat. "Det här är den mest melankoliska av mina böcker. Det kanske är åldern. Jag började skriva den när jag närmade mig 40. Sarah Waters

"Svek kommer ofta upp i mina böcker. Det är uppenbarligen något jag dras till." Sarah Waters

Ett stjärnskott i brittisk litteratur och kultförfattare bland lesbiska. Sarah Waters historiska böcker är bästsäljare. Nu kommer hennes senaste kärleksroman "Nattvakten" på svenska, den första av hennes böcker som inte utspelas under den victorianska eran på 1800-talet. Läsaren sveps in i blitzens London, till skyddsum och mörklagada nätter och människor som försöker undkomma bombattacker. Med männen i strid är det kvinnornas London. – Jag behövde en förändring. Jag kände mig färdig med den victorianska tiden. Krigstiden kändes intressant och efterkrigstiden har alltid fascinerat mig, hur det var i London då. En stad som återhämtar sig, människor som återhämtar sig. Jag ville samtidigt skiva en melankolisk bok, om karaktärer som gått igenom relationer, förlorat nära, och om besvikelser. Det var en annorlunda tid för kvinnor i London. En av kvinnorna i boken är ambulansförare. Var det möjligt innan kriget? – Inte i den omfattningen, och det var nytt att kvinnor bestämde och styrde i verksamheterna. Särskilt för de unga kvinnorna tror jag att det här innebar en stor förändring. Det var en frigörande tid, bara en sådan sak som att få möjlighet att bära byxor. Hur var det att vara homosexuell i London då? – Vanliga regler var satta åt sidan när folk hade annat att tänka på. Lesbiska och homosexuell män kunde nog känna sig lite friare än vanligt. Samtidigt var det fortfarnade olagligt för män. Kvinnor kunde förlora jobbet, förlora barnen eller bli satta på mentalsjukhus. Vad gjorde att din första bok "Kyssa sammet" blev en kultbok i gayvärlden? – Det är en positiv bok och jag tror att den kanske tog upp en del av det sena 1800-talet på ett sätt som många inte sett förut. Det är en erotisk historia, om en ung kvinna som upptäcker sin sexualiet. Det blev också en BBC-serie på TV och allt blev jättestort. Varför skriver du alltid om London? – Jag har bott där i ungefär 20 år och jag fascineras av mixen av allt där. Men jag faktiskt just påbörjat en bok som inte utspelar sig i London. Och den har inga homosexuella karaktärer heller! Mer behov av förändring? – Ja, jag tror att jag är lite rastlös som författare. Den boken handlar också om 40-talet, efter kriget. Den utspelar sig på landsbygden mitt i England. Den handlar om klasskillnader. Mer säger jag inte nu. Berätta en hemlighet om dig själv. – Jag är ett hemligt Billy Joel-fan. Han är väl helt ute, men jag gillar hans musik och skäms för det. Jag har inte min Billy Joel-skiva framme på skivhyllan. Jag lyssnar mest i min I-pod så ingen ska upptäcka det. Ulrica Widsell

Sarah Waters Ålder: 40 Bor: I lägenhet i London. Familj: Flickvän i London, föräldrar och en syster i Wales. Aktuell: Med senaste boken "Nattvakten" som kommer ut på svenska på förlaget Natur och Kultur. Hennes tidigare böcker heter "Ficktjuven", "Livstråden" och "Kyssa sammet". Sverigechock: "Jag smakade saltlakrits. Det var märkligt, men jag gillade det." Favorithäng i London: "South bank med det stora kulturutbudet nära vattnet."

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro