ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/intervjun/sid6/David Lega

Stockholm Ulrica Widsell · 20 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe Bildtext: Före detta världsmästaren i simning i handikappidrott David Lega är ständigt på gång med nya saker. I höst startar han en ny tidning, "Unique Generation". – Jag vill så gärna peppa och inspirera folk, säger han.

I ruta: David blev Årets ledare i världen Förra året utsågs David Lega till "Outstanding Young Person of the world”. Utnämningen av framtidens ledare började i USA redan 1938. Historiskt har kända namn och stora ledare tilldelats priset, som Orson Welles, John F. Kennedy och Elvis Presley. Som simstjärna inom handikappidrotten slog David 14 världsrekord 1995-2000. Han deltog i två paralymiska spel, 1996 och 2000 och tog tre VM-guld och fyra EM-guld.

David Lega Ålder: 32 Familj: Mamma, pappa, två systrar. Yrke: Föreläsare, entreprenör. Bor: I lägenhet i centrala Göteborg. Aktuell: Som ansvarig utgivare för nya magasinet "Unique Generation" som kommer med första numret i december. Tidningen lanseras på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg nästa vecka.

Citat: ”Det är mycket mer positivt att vara unik än annorlunda.” David Lega

Tidigare simstjärnan David Lega backar inte för utmaningar. Han är framgångsrik föreläsare om personlig utveckling, skriver böcker, driver det egna företaget Lega Wear med skräddarsydda kläder och nu i höst startar han en tidning, "Unique Generation". – Det är inte en handikapptidning, utan den riktar sig till alla. Vi vill inspirera och skriva om förebilder, säger han. Blir det en unik tidning? – Det finns ingen liknande tidning vad jag vet. Vi snackar för mycket om utanförskap, om problem och diskriminering, jämfört med att se det som funkar bra och lyfta fram de positiva exemplen lite mer. Alla andra tar upp problemen hela tiden och då känns det kul att göra en motpol, där problem är förbjudna. Vi kommer att skriva om personer som löst problem. Vi gör på ett lite nya sätt. Vi har en blind filmrecensent till exempel. Vi riktar oss främst till de mellan 15 och 25 år. Varför ungdomar? – Det är de som känner sig unika i dag som försöker hitta sin identitet Jag läste i en artikel att 40 procent av landets niondeklassare har uppvisat symptom på ångest. Det är helt sjukt. Det är klart vi måste stärka den här gruppen, vare sig de är handikappade eller inte. Vad pratar du helst om när det gäller personlig utveckling? – Att vi alla kan bli bra utifrån oss själva men vi har en tendens att alltid jämföra oss med alla andra. Det är roligare att vinna mot sig själv än att förlora mot andra. Ville du inte klå motståndarna i simning? – Nej, jag jämförde mig med mig själv där med. Ett silver är ok om det är på personbästa. Ett guld på dålig tid är ganska ointressant, även om det är VM-guld. Jag fick inte mitt självförtroende när jag tog VM-guld. Jag fick mitt självförtroende när jag lärde mig att simma. Möter du fördomar? – Jag har nog en tendens att inte höra det i så fall. Vad är Lega Wear för kläder? – Vi kör bara finkläder. Vi har många handikappade kunder, men vi har jättemånga basketspelare också. Kläderna sys i Bankok. Vi har skapat ett system där du mäter dig själv och beställer på nätet. Det är kavajer, kostymer, dräkter. Finkläder för mig är livskvalitet, kläder som sitter bra så att man känner sig snygg När jag pratade med din jobbassistent om alla dina projekt sa hon ”jag fattar inte hur han orkar”, så hur orkar du? – Jag har så kul. Vad driver dig? – Att se hur långt jag kan komma. När jag gjorde mitt livs lopp då la jag av med simningen. Jag fick en extrem hög titel förra året, ett pris i ledarskap, "Outstandig young person of the world", man börjar ju fnissa bara man hör det. Men jag är inte färdig där. Ulrica Widsell [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro