ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/Intervjun/Ulla Lemberg

Stockholm Ulrica Widsell · 16 Maj 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe Bildtext till bild på Ulla mellan bilder: Fotografen Ulla Lemberg skildrar mans- och kvinnoroller i många av sina bilder. Bilderna till vänster är från Sverige. Mannen är personlig assistent åt flickan han badar med. Till höger en melonförsäljerska i Calcutta från 1994.

Ulla Lemberg Ålder: 59 år. Familj: Dottern Pailin,31, barnbarnen Ida, 5, och Max, 4, labradoren Tekla. Bor: I lägenhet i Nacka. Yrke: Fotograf. Aktuell: Med fotoutställningen "Jag vill att du ska veta… " på Etnografiska museet i Stockholm som invigs i dag. Utställningen är ett samarbete med LO och kopplas till deras rapport "Klass och kön 2006". Utställningen pågår till 20 augusti. På fredag visas en dokumentär om Ulla Lemberg i SVT:s "K-special".

Som tillägg: Favoritbilden – Jag älskar att se bilden på Alexander med matkassarna och dottern. Han är advokat och var pappaledig. Jag tog bilden på Söder förra året. Den som säger att det inte har hänt någonting - kolla här! BILD på Ulla med favoritbilden finns Som egen "bildruta" eller faktaruta: BILD till detta finns - grav på bilden. På söndag är det Sverigepremiär för Ulla Lembergs dokumetärfilm "Dialogues in the dark" om hedersrealterat våld i Turkiet och i Sverige. Den följer tre kvinnor som på olika sätt utsatts för hedersvåld. Filmen visas i Etnografiska museets hörssal. – Två av dem mördades, den tredje tvingades ta sitt liv. På bilden här är det en av kvinnornas grav. Hon blev gravid innan hon var gift. Hennes manliga släktingar fick reda på det. De krossade hennes huvud med stenar. Hon kom till ett kvinnosjukhus som Anna Lindh och Sverige bidragit till. Hon låg medvetslös i flera månader. Hon förlorade barnet, sedan dog hon, berättar Ulla Lemberg.

I över 40 år har Ulla Lemberg arbetat som fotograf. Hon har skildrat kvinnors och barns situation världen över. I dag öppnar en samlingutställning med hennes bilder på Etnografiska museet i Stockholm.

När Ulla Lemberg började jobba som fotograf 1970 var hon den första kvinnliga pressfotografen på Aftonbladet. Det var tufft att slå sig fram i den manliga världen och det eldade på hennes engagemang i kvinnokamp och jämställdhet. Hon har rest i många länder och skildrat kvinnor och barn i vardagen och i utsatta situationer, som fattigdom, trafficking, kvinnomisshandel och föräldralöshet. Hennes bilder på föräldralediga svenska pappor har väckt förundran och gjort succé i över 40 städer i världen. Samlingsutsällningen är en resa genom hennes liv som fotograf. – Den är slutet på en resa och början på en ny. När jag höll på med den trodde jag att jag sedan skulle göra något helt annat i livet. Jag kände mig sliten då efter fem års resande. Men det blir inte så. Det finns saker hela tiden som det behöver berättas om. Jag har nog att göra många år än, säger hon. Vad vill du göra? – Jag tro att jag vill fortsätta med det här med män och barn. Det känns så positivt. Men också aids, hur barn drabbas av det, och trafficking. Berörs du mycket av det du fotograferat? – Det har påverkat mig. Det är tungt. Kanske är därför jag vill syssla med det positiva nu. Jag har gått i terapi i flera år för att berarbeta. Det är inte så lätt att bara åka hem från elände. Vad vill du säga med dina bilder? – Det är ju mycket att det får inte vara så här. Till exempel bilder jag tog från ett kvinnohus för misshandlade kvinnor i England. Det var upprinnelsen till de första kvinnohusen i Sveige. Vilken är de svåraste bild du tagit? – På en kvinna i ett väntrum i ett kvinnohus i England. Hon satt mittemot mig och hon sa ingenting. I två timmar satt vi så. Till slut började jag prata med henne. Hon berättade att hon åkte fram och tillbaka från psyket. Hon sa: "Min man har slagit ihjäl våra fyra barn." Det är inte lätt att ta upp en kamera då. Har du ofta kännt att du trängt dig på människor du fotat? – Nej, snarare tvärtom kännt att de vill berätta. Det tar många, många års träning att komma nära människor. Det är påfrestande, man måste ge av hela sig själv. Ulrica Widsell

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro