ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/Kärlek över åldersgränserna/sex- och relationer

Stockholm Ulrica Widsell · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fråga-svar i toppbox: Fråga: Kan smittas av könssjukdomar när man som tjej ger en kille oralsex? Kan man få symptom i munnen och halsen? Svar: Om killen har klamydia eller gonorré kan du få någon av dessa sjukdomar i halsen. Det förekommer också att kondylom smittar vid oralsex, men det är ovanligt. Hiv, syfilis och herpes kan också smitta från penis till mun.

artikel 1 Kärleken har inga åldersgränser, men förhållanden där ålderskillnaden är stor väcker reaktioner. Äldre män med betydligt yngre kvinnor kallas "gubbsjuka" och tjejen sägs söka efter "en fadersgestalt" eller pengar, trygghet och status. Äldre kvinnor med yngre män har länge varit mer eller mindre tabu. Kärleken tas inte riktigt på allvar. – Det som sticker ut från normen kräver alltid en förklaring. Den som har en realtion med någon betydligt äldre eller yngre tvingas ofta försvara kärleken. Även om det är mindre tabu nu så acceptras det inte av alla. Det är viktigt att inte per automatik göra det till ett problem, utan avdramatisera det och se att man kan fastna för varandra oavsett ålder, säger Metros sex- och relationsexpert Maria Bergström. Det är viktigt att båda i relationen tillåts vara den de är så att inte den ene följer den andres liv, menar hon. – Det kan handla om vilken ekonomi man har, om barn, ork, intressen i livet, andra sociala reltioner, vänner och bekantskapskretsar som inte går ihop. Men det är ju väldig individuellt, säger hon. Om det blir ett mönster att man alltid dras till någon betydligt yngre så bör man fundera över varför det är så, anser Maria Bergström. –Det är olika saker tycker jag, om det här bara händer en gång eller om det upprepas. Om man till exempel som 40-åring alltid dras till 17-åringar. Varför är inte jämnåriga ett alternativ? Det finns en maktobalans i en sådan relaition, av livserfarenhet, ekonomi, bostad och annat i livet. Den unga kan bli väldigt utelämnad och hamna i beroendeställning. Då är det inte bra, säger Maria Bergström. Ulrica Widsell

bild på Annika och Henrik finns i Dagens bilder (från bokfölag, norstedts) Bildtext: Journalisten och författaren Annika Sundbaum-Melin och 16 år yngre Henrik Kolbjèr har varit ett par i snart sju år. Tillsammans har de skrivit boken "Hon och han" om sitt förhållande. Boken kom ut 2005.

När Annika Sundbaum-Melin träffade den då 22-årige Hernik Kolbjèr på en rockklubb i Stockholm för snart sju år sedan var hon 37 år. De blev ett par, även om första reaktionen hos Annika när hon fick reda på att han var 16 år yngre var att tänka att det inte skulle kunna bli något på allvar. – Det var en sådan här ones-in-a-lifetime-passion. Både han och jag trodde på det jättehårt. Däremot var det ingen annan som trodde på det, berättar hon. Det är viktigt att acceptera att man är i olika faser i livet, menar Annika. – Vi flyttade inte ihop direkt och vi har varit sambos, särbos fram och tillbaka. Det har gått bra med barnen för han är engagerad men har inte gått in och försökt bli någon reservpappa utan varit en kompis. Ålderskillnaden kan skapa konflikter och rädslan att det inte ska fungera finns där. – Vi slutade tänka på ålderskillnaden efter ett tag, men det är svårt om han någon gång kanske vill ha barn. Han är mitt livs stora kärlek, men det kanske inte funkar för han kanske måste få uppleva det jag fått uppleva, hinna rumla och få egna barn. Jag vill inte ha fler barn. Men han får ta mig för den jag är och man kan inte gå och oroa sig hela tiden. Alla förhållandet kan ta slut, säger hon. Ulrica Widsell

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro