ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/Kräfthelgen

Stockholm Ulrica Widsell · 12 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Fem steg till …

Foto: Lotta Imberg Bildtext: Svenska kräftor på väg ner i koket. Det är inte lätt för Mikael Berglund på Melanders fisk i Söderhallarna i Stockholm att hålla i dem med alla spretande klor. Han kokade mängder med kräftor i går inför helgens fkräftskivor. Mikael Berglund kryddar med krondill, salt och en aning socker för att förstärka smaken.

Nu är det dags för kräftskivorna. Metro tar hjälp av experterna och tipsar om hur du enkelt och snabbt ordnar bästa kräftfesten i helgen.

1. Bjud in vännerna, samla släkten. Kräftskiva ska vara fest, stor eller liten. – Jag gillar det här med traditioner. Kräftskiva och kräftpremiär ska vara lika mycket fest som julafton. Med allt det där som man bara ska ha till, säger Pelle Johansson, känd från matlagningsprogram i tv 4 och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winblad i Stockholm.

2. Fixa finaste kräftbordet. Duka ute om du kan, välj porslin i läckra färger, kräftskiva får gärna vara färgglatt. Glöm inte servetter - en nödvändigthet. Kräftskiva är kladdigt och det blir mycket skal och skräp kvar på tallrikarna, så vill du minska slabbet efteråt så kör med papperstallrikar. Köp de traditionella pappershattarna, papperslyktor och andra pappersdekorationer att hänga över och kring bordet. Sprid ut ljuslyktor med värmeljus på bordet.

3. Lyxa med goda kräftor. – Jag tycker att det lönar sig att köpa färska, svenska kräftor även om de är lite dyrare. De är mycket godare. Det är stor skillnad i smak och köttets konsistens. De färska kräftorna har fast och fint kött. Vill du håll nere kostanden så dra hellre in på något annat, drick en billigare öl och satsa pengaran på goda kräftor i stället, säger Pelle Johansson. Kräftorna ska förvaras i kylen. – Ta fram dem en liten stund innan de ska serveras. De ska vara kalla, men inte iskalla. De håller sig två-tre dagar om de står kallt och i fred – man måste passa sig när det gäller skaldjur. Fingrar man i spadet eller provsmakar kan kräftorna snabbt bli dåliga, säger Mikael Berglund som sköter kräftkoket på saluhallskedjan Melanders fisk i Stockholm. Servera kräftorna läckert, upplagda på stort fat eller använd flera fina fat eller skålar - ett bra tips för att alla ska nära till kräftorna på bordet. Dekorera med krondill och om du vill kan du pynta med andra sommardekorationer, några plockade blommor till exempel.

4. Tillbehören. Bara kräftor gör ingen kräftskiva. De traditionella tillbehören är minst lika viktiga på bordet. – Kryddost och Västerbottenost är gott till och toast. Snapsen hör också till, Jubileumsakvavit till exempel, är jättegod till kräftorna, säger Pelle Johansson. En grönsallad kan också vara gott och fräscht till. – Man kan gör en Västerbottenpaj i stället för att bara osten och katarelltoast är gott till. Men det ska inte vara för mycket tillbehör. Det är kräftorna som ska smaka, säger Mikael Berglund.

5. Drycken. Systembolagets varuinformatör Annika Sigvardsdotter tipsar och vin, öl och snaps till kräftorna: – Vitt vin passar bra till kräftor och det ska vara halvtorrt eller torrt med en anings, anings sötma för att möta sältan i kräftorna. Rieslingviner är bäst tycker jag, till exempel den torra Schloss Wollrads, nr 5846 och den halvtorra Kloster Eberbach nr 6257. I hop med snaps är det öl som gäller. – Det ska vara ljus lager, Mariestad är ett tips eller Nils Oskars. Breznak är ett tjeckiskt öl som passar bra. Skåne är en bra snapssort till kräftbordet eller Östgöta sädesbrännvin som är väldigt mild och god.

Ulrica Widsell [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro