ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/Pelle och Maria svarar om sex och relationer

Stockholm Ulrica Widsell · 5 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

I ruta: (Behöver inte rymmas inom de tåv spalterna, kan ligga någon annan stans på sidan också, i anslutning til frågorna och annan artikel.)

Fråga Maria och Pelle. Ställ dina frågor om sex och relationer och få svar av sexualupplysaren Pelle Ullholm och socionomen och sexualrådgivaren Maria Bergström från RFSU. Maila till [email protected] Endast publicerade frågor får svar.

Fråga: Min kille har röda prickar på penisen. Kan det vara någon könssjukdom? Svar: Röda prickar är inte tecken på någon könssjukdom. Röda prickar på ollonet är vanligt om man tvättar sig för mycket med tvål. Tvålen torkar ut. Han kan tvätta med bara ljummet vatten. Att sova naken är bra, så det får "lufta" lite. Om inte detta hjälper kan han gå till en hud- och könsmottagning för att få hjälp.

Fråga: Jag har fått veta att min kille har sexkontakter med andra tjejer på nätet. Det känns som att han bedrar mig. Räknas det här som otrohet? Svar: Att vara otrogen är att bryta mot de regler som man satt upp i ett förhållande. Dessa regler är upp till er att bestämma. Om du känner att det inte är okej för dig att han kontakt med andra eller har ”webcamsex” med någon annan, så har du all rätt att känna så. Prata med varandra och kom överens om hur ni ska ha det i framtiden.

Fråga: Jag undrar vad det kan beror på när en kvinna inte känner något speciellt vid samlaget? Svar: De är olika hur man upplever ett samlag och vad man njuter av. Det kan också variera från gång till gång delvis beroende på hur mycket ork eller lust man har för stunden. Slidan är inte alltid så känslig för beröring och det kan då vara svårt att känna så mycket av själva samlaget. Man kan träna upp känsligheten genom att lära känna sin egen kropp och man kan träna muskulaturen med knipövningar. För de flesta kvinnor är det störst möjlighet att få orgasm genom att stimulera klitoris, eftersom det är den känsligaste delen av kvinnans kön.

Fråga: När jag och min pojkvän har sex och jag sitter ovanpå så tycker jag att det gör ont. Varför? Svar: Det är sannolikt så att din pojkväns penis kommer åt din livmodertapp och att det är det som gör ont. Lyssna på din kropp och gör inget som inte känns bra.

Fråga: Vilket glidmedel är bäst? Om man använder kondom så måste man välja ett vatten- eller silikonbaserat glidmedel. Det vattenbaserade är generellt billigare, medan de silikonbaserade ofta fungerar bättre. Om man inte använder kondom, så kan man exempelvis använda en neutral olja som glidmedel, till exempel olivolja.

Fråga: Jag har hört att tjejer också kan få en utlösning med utströmmande vätska. Är detta sant? Svar: Det stämmer att kvinnor kan få utlösning i samband med sexuell upphetsning eller vid orgasm. Man vet inte om det är en förmåga som alla kvinnor har eller enbart en del. Utlösningen kommer från en körtel som mynnar ut i urinröret. Vätskan som kommer ut liknar skummjölk. Det är inte urin, som en del felaktigt tror.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro