ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/relationsfrågorna

Stockholm Ulrica Widsell · 14 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Citat: ”Sex är laddat och dramatiserat. Det blir något överspänt som man kan komma runt genom att prata öppet om vad man vill.” Pelle Ullholm

Text vid illustrationen: Det är inte självklart att tända på varandra samtidigt i ett förhållande. Sexlusten varierar mellan personer och lust kommer och går i olika perioder i livet. Metros sex- och relationsexperter fick den här veckan en fråga om sexlust från en kvinna i 30-årsåldern som lever i ett fast förhållande där hon vill ha sex mycket oftare än han. Det skapar problem i deras förhållande.

Nej, inte nu, jag är för trött. Tänk om barnen vaknar. Jag är för stressad. Jag har huvudvärk. Det finns många orsaker att säga nej till sex. När den ena i ett förhållande har mindre sexlust än den andra kan det skapa konflikter. Den som vill ha sex ofta känner sig frustrerad och avvisad. Den som säger nej känner sig lätt pressad eller otillräcklig och vill inte känna sig tråkig. – Det här är ett vanligt problem och det är också ganska vanligt att man inte pratar om hur ofta man vill ha sex, utan förutsätter att det ska lösa sig av sig självt. Det finns nog en idé om en slags mystik, att sex och kärlek ska vara friktionsfritt när det är som bäst. Man är rädd att prata sönder det och pratar inte alls i stället, säger Pelle Ullholm. Många funderar kring hur ofta det är normalt att ha sex och om den egna sexlusten är normal. – Det finns en väldigt stor variation hur ofta man har sex i förhållanden. En del har väldigt mycket sex tidigt i förhållandet. Det finns många förhållanden där man inte har sex alls under långa perioder. Det är jätteviktigt att man pratar om hur man vill ha det, på samma sätt som man diskuterar om man vill ha barn eller var man vill bo, säger han. När någon vill ha sex ofta kan det ha andra orsaker. – Det kan handla om att man vill bli sedd, få närhet eller att koppla av rent fysiskt. Att ha sex med sig själv, onani, med sexleksaker om man vill, kan vara ett alternativ, säger Pelle Ullholm. Det är aldrig bra att övertala eller kräva att partnern ska ställa upp på sex. – Det ska inte finnas måsten eller tvång när det gäller sex. Det är grundläggande, annars blir det en form av övergrepp av sexuell karaktär, säger Pelle Ullholm. Ulrica Widsell [email protected]

Maria och Pelle svarar Fråga: Jag hade oskyddad sex för en vecka sedan och vill testa mig för könssjukdomar. Hur länge behöver jag vänta? Svar: Man brukar rekommendera en vecka. Det tar en viss tid innan bakterierna utvecklats så mycket att de syns på ett test. När det gäller hiv så måste man vänta 12 veckor efter det eventuella smittotillfället för att testet ska vara säkert.

Fråga: Hur lång är en slida? Får stora penisar plats vid samlag? Svar: En slida är ungefär 7-10 centimeter djup till botten av slidan bakom livmodertappen. Slidan är tänjbar och vid upphetsning så blir slidan lite längre och vidare, men det handlar endast om några centimeter.

Fråga: Finns det några säkra kroppsliga tecken på att man är gravid? Svar: Nej. Första tecknet på en graviditet är att mensen uteblir. Men mensen kan utebli även av andra skäl, exempelvis om man äter dåligt eller tränar för hårt. Andra vanliga tecken på graviditet är illamående, svullna bröst och trötthet. Det enda säkra är att göra ett graviditetstest.

Fråga Maria och Pelle. Ställ dina frågor om sex och relationer och få svar av sexualupplysaren Pelle Ullholm och socionomen och sexualrådgivaren Maria Bergström från RFSU. Maila till [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro