ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/sex- och realtioner/Därför fejkar vi orgasmer

Stockholm Ulrica Widsell · 31 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe Bildtext: FEJKAR PÅ SCEN Eva Röse spelar Sally i Stadsteaterns uppsättning av "När Harry mötte Sally" i Stockholm. I den här scenen vid ett cafébord visar hon en fejkad orgasm för Harry, som spelas av Jakob Eklund.

Citat: "En anledning till fejkandet kan vara att man har som mål att båda ska komma samtidigt. Det är inte så lätt att åstadkomma." Pelle Ullholm

I den romantiska komedin "När Harry mötte Sally" fejkar Sally en orgasm vid ett cafébord. I filmklassikern med Billy Crystal och Meg Ryan blev det en av de mest omtalade scenerna. Historien om Harry och Sally är aktuell som pjäs på Stadsteatern i Stockholm. Fejkade orgasmer är något som generellt mest kopplas ihop med kvinnor. Men män fejkar också. Att orgasm ses som bevis på bra sex är en stor orsak till fejkandet hos både män och kvinnor. För många känns sex utan orgasm som ett misslyckande. – Ett skäl till att man fejkar är att man vill kunna prestera en orgasm för egen del, för att man vill vara en person som får orgasm. Det finns också en benägenhet att fejka för den andra personens skull, för att den inte ska känna att den inte presterat tillräckligt, säger Metros sex- och relationsexpert Pelle Ullholm. Att män fejkar pratas det inte om. Inte heller att män inte alltid kan få orgasm. – Det finns en stark föreställning om att utlösning och orgasmen i sig är samma sak. Det är fel. Det är två olika fenomen som oftast sker nära inpå varandra eller samtidigt. Många män kan då och då ha en obetydlig eller futtig orgasmkänsla och det kan göra att de fejkar för att det inte ska märkas. Killar kan ju fejka när de inte kommer också. Har man kondom till exempel går det att försöka låtsas och dölja att man inte fått utlösning. Vad är vanliga orsaker till att orgasmen utblir? – Att man har sex på fel sätt, trötthet, stress, brist på lust och splittrade tankar kan påverka eller att man är för fokuserad på den andra personen. Varför har det blivit så viktigt att få orgasm? – Många ser det som ett direkt mål. Då blir det som ett antiklimax om det inte blir så. Man måste se sex som en del av ens vardag och avdramatisera att man ibland har dåligt sex, om det inte rör sig om ett större eller mer generellt problem. Då kan man söka hjälp, säger Pelle Ullholm. Ulrica Widsell

Fråga:Jag och min flickvän har varit tillsammans i snart tre år. Vi har gått igenom en jobbig period, men vi kom över det och vill vara med varandra. Dock slutade vårt sexliv fungera för ett tag sedan. Hon är inte sugen på att ha sex överhuvudtaget. Min flickvän använder p-piller. Kan det bero på p-pillren att hon inte har lust till sex? Svar: En möjlig biverkan med p-piller är minskad sexlust. Vissa p-piller innehåller hormon som kan påverka lusten negativt. Om man upplever att lusten förändrats sedan man börjat äta p-piller så bör man ta kontakt med barnmorska eller läkare för att titta över vilka andra alternativ som finns. Minskad sexlust kan också ha många andra orsaker, som till exempel att man just haft en jobbig tid i livet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro