ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/sex- och relationer/göra slut

Stockholm Ulrica Widsell · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Enkät: Går det att göra slut på ett bra sätt?

Teresia Braf, 20, personlig assistent, Nacka: – Ja, men det beror på hur förhållandet har varit. Jag har en erfarenhet av det och vi kunde vara vänner efteråt. Det är viktigt att träffas och prata. Man ska inte ringa och göra slut.

Tapio Juhola, 40, rörmokare, Köping: – Nej, jag vet inte vilket sätt det skulle vara. Sådant känns aldrig bra.

Jenny Printz, 27, brevbärare, Stockholm: – Ja, om man är ärlig och känner att man gör rätt för sin egen skull. Samtidigt är det tråkigt att det alltid är någon som blir sårad.

Maria och Pelle svarar på dina frågor: Fråga: Hur bra skyddar kondom egentligen mot olika könssjukdomar och graviditeter? Man kan ofta läsa att det är ett effektivt skydd, men inte 100 procent. Betyder det att det är 99,9 eller 70 procent skydd? Skyddar kondomer olika bra mot olika könssjukdomar? Svar: Om man använder kondomen under hela samlaget och om den inte går sönder så ger det ett 100-procentigt skydd mot graviditeter och vissa könssjukdomar som klamydia, gonorré och hiv. Kondomer kan dock gå sönder och det gör att skyddet inte anges som 100-procentigt. Herpes, kondylom, flatlöss och syfilis kan smitta även om man använder kondom, men risken minskar rejält.

"Den som lämnar kan också känna en stor sorg." "Man ska inte stanna i en dålig relation och stå ut. Inte heller för att man lovat."

Det är många gånger svårt att göra slut. Det kan var jobbigt både för den som lämnar och den som blir lämnad. – Att känna vad man egentligen vill och ta ett beslut kan vara svårt. De flesta förhållanden har svackor. Man vet vad man har men man vet inte hur livet kommer att te sig om man går skilda vägar. Man vill inte göra partnern ledsen och man kan vara rädd för att leva ensam, säger Maria Bergström, Metros sex- och relationsexpert. Det finns bra och dåliga sätt att göra slut på. Om man inte är osams är det viktigt att försöka vara schysst och respektfull mot den man lämnar. – Sms:a, mejla eller ringa och prata i telefon är inte bra. Det känns nonchalant att inte ge den andra den tiden och visa att man bryr sig. Det är viktigt att välja ett tillfälle när det finns tid och man kan sitta och prata och på en plats där det finns möjlighet för den andra att visa känslor, gråta eller ställa frågor. Ärlighet är viktigt för att den andra ska kunna förstå varför man gör slut. – Men man behöver inte vara för ärlig och säga saker som bara sårar, säger Maria. Den som gör slut kan drabbas av dåligt samvete över att såra partnern. – Man möts ofta av besvikelse, ilska, oförstående eller sorg. Det kan bli en kris för den andra, säger Maria. Har man barn tillsammans, är sambos och har gemensamma vänner kan det bli extra jobbigt att bryta upp. – Beslutet blir så mycket större. Många tänker sig att en relation ska vara livslång och känner det som ett misslyckande att göra slut. Ekonomi spelar också in. Tanken på att vara ensamstånde kan kännas skrämmande. Att ett förhållande tar slut betyder inte autmatiskt att det var dåligt. – Man bör försöka tänka på det som var bra också och glädjas över och uppskatta den tid man haft tillsammans, säger Maria Bergström.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro