ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/sex- och relationer/nyårslöften

Stockholm Ulrica Widsell · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Enkät: Foto: Henry Lundholm Vad vill du lova din partner till nyår?

Maria Sondell, 28 år, lärare, Södermalm: – Att vara snäll och inte tjata.

Emma Norgren, 17 år, studerande och pojkvännen Rickard Sundström, 17 år, studerande, Arboga. Emma: – Att vi ska börja träna tillsammans. Rickard: – Att sluta snusa. Jag ska försöka i alla fall.

Sabina Kannengiesser, 32 år, jobbar med marketing och partnern Tina Leither, 31 år, stylist, München. Sabina: – Jag lovar att ingenting kommer att förändras, allt är redan perfekt. Tina: – Jag lovar att överraska henne då och då.

Rufus Almgren, 30 år, juridikstuderande, Stockholm: – Jag tänkte bli lite tjockare och röka lite mer. Man måste ju hålla det man lovar. Fler presenter ska hon få.

Huvudtext: Nyår är en tid för nystart och löften i relationer. Lovar du din partner att dela på disken eller lovar du att stressa mindre och vara mer romantisk? Tänker du bli bättre på att ringa dina föräldrar eller vill du ta dig mer tid för barnen eller hinna med vännerna? Oavsett om dina löften handlar om praktiska eller känslomässiga saker är det viktigt att lova det du verkligen tror att du kan hålla, menar Metros sex- och relationsexpert Pelle Ullholm. – Det kan kännas som man lovar mer om man lovar större, men att lova något man inte kan hålla är inte bra. Det blir stor risk för besvikelser. Det är inte bra att lova för detaljerat, som att i ett förhållade lova hur ofta man ska ha sex. En relation kan stupa på att man har ambitioner som man inte kan leva upp till, säger han. Är det bra att ge varandra löften? – Ja, jag tror att det är jättebra att lova varandra saker som att man ska vara ärlig och respektfull mot den andra personen. Jag tror att man stärks i det om man uttalar det och många känner ett behov av att lova varandra saker. Men att vara ärlig betyder inte att alltid säga allt rätt ut. Man behöver tänka på att inte säga saker vid fel tillfälle eller på ett sårande sätt. Vad kan man lova i vardagen? – Att prioritera varandra tidsmässigt. Att man lägger tid på relationen om tid känns som en bristvara och då menar jag inte i kvalitetstid utan kvantitet, att man oftare är nära den person man är tillsammans med och prioritera bort andra saker. Man kan bestämma att hålla en kväll i veckan öppen för varandra, säger Pelle Ullholm Finns det inte en risk att löften blir en press? – Löften som är väldigt konkreta kan bli en press, att man gör något man egentligen inte vill för att man lovat tidigare. Det är viktigt att ha relatistiska mål och löften. Lova det som är möjligt att lova och det du vill lova, säger han. Ulrica Widsell

Pelles tips på bra kärlekslöften i nyår • Ge varandra tid och prioritera relationen. • Att vara ärliga och tydliga mot varandra. • Behandla varandra med respekt. • Ge varandra egen tid och utrymme. • Att inte såra varandra.

fråga-svar: Fråga: Jag och min tjej har bara haft sex med varandra. Behöver vi vara rädda för könssjukdomar? Kan de uppstå av sig själv på något sätt? Svar: Könssjukdomar kan inte uppstå av sig själv. Om ni aldrig haft sex med någon annan person så finns det ingen risk att någon av er bär på någon könssjukdom.

Fråga: Jag och min partner har pratat lite om att vara med någon av samma kön. Vi anser båda att det inte klassas som otrohet om man vill prova en gång av ren nyfikenhet, men vad tycker ni? Svar: Om ni båda är överens om att det är okej att göra en sak, så är det okej. Att vara otrogen är att bryta mot de regler som man satt upp i ett förhållande. Generellt är det bra att man formar ett förhållande utifrån de önskningar som man själv har, och inte utifrån några allmänna förväntningar om hur något "borde vara".

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro