ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/sex och relationer/singel och ensam

Stockholm Ulrica Widsell · 23 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

toppbox: Bland ungdomar i årskurs tre på gymnasiet uppger 45% av flickorna och 28% av pojkarna att de ”har stadigt sällskap. I årskurs nio i grundskolan uppger 25% av flickorna och 19% av pojkarna att de är ”tillsammans med någon”, enligt Folkhälsoinstitutets undersökningsrapport "Ungdomar och sexualitet" som kom ut förra året. METRO

Singelliv är inte bara party med polarna. För många som letar och längtar efter någon att ha en kärleksrelation med blir det jobbigt att känna sig ensam. Det är lätt att få dåligt självförtoende och känna sig utanför av att inte vara tillsammans med någon. – Det är vanligt att personer som är sociala och har många vänner, både killar och tjejer, ändå aldrig har varit ihop med någon. Funderar man mycket på det kan de negativa tankarna börja spinna. Man funderar, kommer jag någonsin att träffa någon som älskar mig? Finns det någon för mig? Det kan också handla om att man tänker att det ska finnas just en person, den rätta. De negativa tankarna leder till en ökad osäkerhet och man kanske inte vågar prata när man träffar någon, säger Metros sex- och relationsexpert Maria Bergström Osäkerheten handlar ofta om rädsla. – Man blir rädd att bli avvisad, rädd att göra bort sig eller att man ska visa något av sig själv som den andra inte tycker om, säger hon. Det kan lätt bli en ond cirkel, att det känns så jobbigt att man i stället undviker att träffa någon. – Det kan leda till att man ser till att inte hamna i de här situationerna som är intima. Man signalerar inte att man vill träffa någon. Många är rädda att verka desperat om de visar intresse och går i stället och väntar på att alla initiativ ska komma från andra. Men man har också ett eget ansvar att ta någon form av initiativ, säger hon. Enligt Maria Bergström kan det vara svårt att veta hur man ska visa sitt intresse på rätt sätt. – Det är viktigt att våga ge kopmplimanger, men sådana som känns ärliga. Som till exempel "jag har haft kul med dig i kväll". Då är det också lättare att ta emot komplimanger, säger hon. säger Maria Bergtröm. Ulrica Widsell [email protected]

Marias tre bästa tips för att träffa någon • Våga ta ta initiativ och visa intresse, våga ta steget att lämna ut dig lite. Det är inte så allvarligt om någon säger nej. • Dra nytta av dina vänner och relationerna med dem - bete dig lika dant när du dejtar någon som när du träffar vännerna. Är du en sådan som "hänger på" och inte tar så mycket initiativ med vänner heller – öva på det med vännerna. Då blir det lättare när du träffar någon du är intresserad av också. • Gör inte för stor sak av första dejten. Gör något enkelt tillsammans, som att gå på bio. Ta allt i små steg. Föreslå en vardaglig fika eller en promenad som nästa dejt. Då blir det mindre laddat att träffas.

fråga-svar: Maria och Pelle svarar Fråga: Hur lång tid efter det att man slutat äta p-piller kan man bli gravid igen? Svar: Det är väldigt olika. För en del kommer ägglossningen igång direkt när de slutat med p-pillerna och för andra kan det dröja några månader.

Fråga: Får man ha sex med någon som är under 15 år? Svar: Nej. Vi har en lag i Sverige som är till för att skydda barn under 15 år från att bli sexuellt utnyttjade. Det är ett brott även om den minderåriga själv ville ha sex. Lagstiftarens avsikt har dock inte varit att straffa unga som är ungefär lika gamla som haft sex med varandra, till exempel en 16-åring som haft sex med en 14-åring, då går personen som regel fri från ansvar. Men lagen är relativt ny så det är ännu inte helt tydligt hur den kommer att tillämpas av domstolarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro