ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/sex-relationer/RFSU i skolan

Stockholm Ulrica Widsell · 7 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

RFSU:s skolinformation tioårsjubilerar. Det startade i Stockholm när många skolor tyckte att ett komplememt till den vanliga sexualundervisningen behövdes. RFSU:s informtörer började åka ut och träffa eleverna och sedan dess har verksamheten vuxit. Hittills i år har informatörerna i Stockholmsområdet träffat över 300 grupper skolelever, flest i högstadiet. Också i Göteborg, Malmö, Örebro och Uppsala informerar RFSU i skolor. Fortfarande har få lärare utbildning i sexualundervisning. – Vi försöker ta vid där skolorna generellt slutar. Den viktigaste funktionen vi fyller är att eleverna får en chans att reflektera och de får en massa fakta som de inte har. Vi kan prata om tonårssexualitet och vi försöker så ett frö att man kan tänka på olika sätt och att man själv har rätt att bestämma hur ens sexliv ska se ut, säger Pelle Ullholm, som jobbar med RFSU:s skolinformation. En mängd olika ämnen tas upp, allt från hur könsorganen fungerar och reagerar till könssjukdomar, diskussioner om hetero- homo- trans-och bisexualiet, preventivmedel, pornografi, onani och information om graviditetstester och abort. Vad sexuella trakasserier är tas också upp. – Att sex är något ömsesidigt, att båda personerna ska vilja och vara med på det är ett viktigt budskap, säger Pelle Ullholm. Metro träffade några elever i nian på Hammarbacksskolan i Vallentuna, som nyligen hade RFSU-besök. – Det behövs. Vi har inte sexualundervisning så ofta. Jag tror att vi bara har haft två timmar, säger Oscar Nordin. Eleverna gillar att det kommer någon utifrån och pratar om sex i stället för lärarna. – Lärarna träffar man ju hela tiden. Det skulle kännas pinsamt att prata om sex med dem, säger Josephine Dethorey RFSU i Stockholmsorådet delar alltid upp eleverna i kill- och tjejgrupper. Det tycker eleverna är bra. – Man kan prata mer, säger Sofia Riise. Hon tyckte också om formen där snack, information, lek och fakta blandat under ett 90-minuters pass. – Det var bra att det inte var så stelt och allvarligt, säger Sofia. Lärarna är också positiva, även de som inte ryggar för ett laddat ämne som sex. – När det kommer någon annan kan eleverna utrycka sig fritt. Det är jätteviktigt, säger Petra Jakobsson, bilologi- och kemilärare.

Bra betyg från eleverna I en enkät som RFSU i Stockholm gjorde i fjol där cirka 540 elever i åttonde och nionde klass fick betygsätta RFSU:s information från 1-5 blev snittbetyget 4.75.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro