ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/sid3/Låt filosofen hjälpa dig i vardagen

Stockholm Ulrica Widsell · 5 Jun 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Urban Brådhe Bildtext: – Det ger förhoppningsvis självinsikt att samtala med en filosof, säger norske filosofen Helge Svare som med kollegan Henning Herrestad jobbar med filosofisk samtalshjälp.

Hitta din egen filosofi Helge Svares och Henning Herrestads fem bästa filosofitips för att lösa problem. •Ta dig tid för dig själv, tid att tänka. •Prata med vänner eller anhöriga •Formulera vad du tänker och känner. Skriv ner det, till exempel i en dagbok. •Fråga dig själv varför en situation är som den är och varför du agerar på ett visst sätt. •Fråga dig själv – Vad tjänar det till? Vad uppnår jag? i olika situationer.

Faktaruta med bokomslag: Norsk selskap for filosofisk praksis i Oslo utbildar filosofiska praktiker. Initiatvitagaren Henning Herrestad och Helge Svare leder utbildningen som är den enda i sitt slag i Skandinavien. Deras bok "Filosofi för livet" har nu översatts till svenska.

Här finns filosofisk rådgivning i Sverige Det finns än så länge få svenska verksamma filosofiska rådgivare. I Skåne finns utbildade filosofer inom nybildade Svenska sällskapet för filosofisk rådgivning och företaget Filosofiska praktiker. De tar emot privatpersoner, grupper och företag. De har också telefonrådgivning. Mer information fås via e-post [email protected]

Vill du ta dig ur en livskris, hitta lösningar på relationsproblem eller få hjälpa att välja rätt i en knivig situation. Lösningen kan vara att gå till en filosof. Filosofiska praktiker och rådgivare är ett nytt alternativ till samtalsterapi. – Ett filosofisk samtal kan handla om väldigt många olika saker. Om man sitter med goda vänner och diskuterar kommer man lätt in på filosofiska frågeställningar. Relationsproblem är vanligt bland de som kommer till oss, säger norske filosofen Helge Svare som tillsammans med filosofen Henning Herrestad arbetar som filosofisk praktiker och har skrivit boken "Filosofi för livet", som i dagarna kommit ut på svenska. De flesta sammanknippar filosofi med historiska stora tänkare som Kierkegaard, Sartre och Platon och ser filosofi som något innanför unviersitetsväggar. Helge Svare och Henning Herrestad vill få in det filosofiska samtalet i vardagen. – Man behvöer absolut inte kunna filosofi för att prata med en filosof, säger Henning Herrestad. Tanken är att med filosofens hjälp själv hitta svar och lösningar på problem, att förstå varför man känner eller gör på ett visst sätt. Filosofens roll är att lyssna och vägleda samtalet. – Vi utgår från att alla är experter på sina egna liv, att var och en kan hitta sina lösningar bäst. Vi försöker se det helt unika med varje persons situation och hjälpa andra ställa frågor till sig själva, säger Henning Herrestad. Ulrica Widsell [email protected]

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro