ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/Spännande vandring i barnens Stockholm

Stockholm Ulrica Widsell · 13 Okt 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Henry Lundholm Bildinfo till redigering: Teo har blågrå galonbyxor, med turkosblå regnjacka under, William har galonbyxor med grön tröja. Elliot har vanlig jacka och byxor. Är en pappa med på bild är det Gunnar Elmblad, pappa till Elliot. Kvinna med på bild är Isabella Iverus Bergman. Guiden heter Jon Sundeman.

Bildtexter: (bild vid Strömmen med vatten, det finns bildvariant där barnen kastar morotspengar ner i vattnet. Sjöormen Mirk som bor i Strömmens vatten vid Riksdagshuset kan blidkas med gåvor. Teo, William och Elliot som följt med på barnstadsvandring kastar i morotspengar och får önska sig något. Guiden Jon Sundeman blandar sagor och historia.

Sagostund på trappan till riksdagshuset. Stockholmsguiden Jon Sundeman berättar om medeltidens huvudstad och visar bilder för Elliot med pappa Gunnar Elmblad, Teo och William och Isabella Iverus Bergman.

Följ med på en guidad tur genom Gamla stan för barn. En sjöorm som lurar i Strömmens virvlar, drakar i kyrkor, spökgränder – sagor och historia vävs sammans till en spännande berättelse med Stockholmsguiden Jon Sundeman. På lördagar i höst kan barn och föräldrar hänga med på hans stadsvandringar. – Jag jobbar mycket med bilder och berättar en saga. Allt hänger ihop i en story och en station länkar til nästa. Jag skojar till det lite och jonglerar på ett ställe. Det ska vara lärorikt på ett lättsamt sätt, berättar han. Vandringen som tar en dryg timme och vänder sig till barn mellan tre och tio år börjar vid Mynttorget och slutar vid statyn S:t Göran och draken. – Jag försöker ta fram hur barnens historia ser ut. Mycket bygger på sådant som barn berättat för mig, säger Jon Sundeman. Barn som med sina föräldrar vill upptäcka stan på egen hand kan i stället hänga med sagofigurerna Resan, Turis och Bus på äventyr i en bok om olika plaster i staden och olika personer och figurer som de träffar på. En barnkarta över staden visar vägen. – Det här ska vara barnens karta, en upplevelse för barn. Man kan ha den som förberedelse, man har den med sig och man kan ha den som ett minne efteråt, som affisch. På baksidan finns en vanlig karta för de vuxna. Man ska inte behöva ha två kartor och prassla med när man ska hitta och ta sig fram, säger Isabella Iverus Bergman som gjort boken och kartan tillsammans Jon Sundeman och illustratören Jacques Vincent. I boken berättas om allt från tomten som bor i ihåliga trädet i Ivar Los park på Södermalm till barnattraktioner som Junibacken, Aquaria vattenmusem och spårvägsmuséet. Boken och kartan finns i två varianter, en svensk och en på engelska för utländska turister. Ulrica Widsell [email protected]

faktaruta Nästa barnstadsvandring med Jon Sundeman är lördag 21 oktober klockan 11. Samling på Mynttorget i Gamla stan. Därefter planeras barnstadsvandringar varje lördag, samma tid, hela hösten.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro