ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINR/Svenskar dricker allt mindre läsk

Stockholm Ulrica Widsell · 18 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Trenden att minska på sockret i kosten har slagit igenom när det gäller läsk. Under de senaste tre åren har läskkonsumtionen minskat med 10 procent, samtidigt som konsumtionen av kolsyrat vatten ökat 20 procent under samma treårsperiod. Det visar undersökningen "Hälsa i Sverige" som undersökningsföretaget AC Nielsen gjort. 10 000 personer har intervjuats under slutet av förra året och under första kvartalet i år. Rapporten baseras också på försäljningssiffror. I går presenterades en stor svensk forskningsstudie om att risken att drabbas av cancer i bukpottkörteln ökar för den som får i sig mycket socker. Risken är störst för för de som dricker mycket läsk och saft. För den som dricker saft eller läsk två gånger om dagen eller mer fördubblas risken, uppger nyhetsbyrån TT. Bukspottkörteln utsätts för hårda påfrestningar för att tillverka tillräckligt med insulin för att sänka blodsockerhalterna i kroppen. – Insulin i sig påverkar celler i bukspottkörteln och vi tror att det är en riskfaktor för cancertillväxt, säger Susanna Larsson, forskare vid Karolinska institutet till TT. Ulrica Widsell

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro