ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOINT: Sidan 6: Jenny Jägerfeld

Stockholm Ann Hagman · 17 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Jägerfeld, 32, har studerat sexologi, litteratur, filosofi och psykologi. Hon har också bott i Spanien och Tyskland, arbetat som psykolog, gift sig och skaffat barn. I höst ska hon börja ett nytt jobb, skriva krönikor och vara lärare för en skrivkurs. Men först ska hon debutera som författare med boken ”Hål i huvudet”.

• Är du rastlös? – Ja, jag vill gärna göra mycket saker och blir lätt uttråkad. Jag kan inte låta bli att läsa, sitter jag i en busskur och hittar en tidtabell så läser jag den. Jag läser säkert fem böcker nu samtidigt. • Hur var din uppväxt i Skärblacka, ibland kallat Sveriges Kingston (på grund av det stora reggaeintresset som finns där)? – Att det fanns en massa reggaeband i Skärblacka gjorde att det var lite öppnare än andra liknande småsamhällen, men det är en liten håla som domineras av pappersbruket. Folk tycker att mitt yrkesval som psykolog är lite konstigt. Det finns väldigt snäva ramar för hur man ska vara. • Huvudpersonen Minou blir i boken dumpad genom en inspelning på ett kassettband, har du något bättre tips om hur man dumpar någon? – Att träffas och talas med varandra, allt annat är riktigt dåligt. Bor man riktigt långt bort kan telefon kanske vara okej. • Finns det något värre sätt då? – Kanske att dumpa någon med SMS. Då får man ju inte ens höra personens röst. • Du har arbetat som psykolog sedan 2003, hur har det påverkat ditt skrivande? – Det är kanske lättare för mig att förstå och leva mig in i människor och situationer. Jag kan förstå varför människor inte alltid handlar så konstruktivt. • Titeln på boken – ”Hål i huvudet” – kommer från att huvudpersonen känner att ”hon har ett hål i huvudet där alla fina och intelligenta tankar rinner ut likt finkornig sand, medan de hemska och fula stannar kvar som stora jordkokor”, kan du känna det själv? – Förut kände jag ibland att allt som var bra försvann medan allt som var kasst stannade kvar – det dåliga kunde dominera mitt liv. Jag har haft jätteproblem med mina knän och smärtan kunde överskugga allt positivt som hände. • Hur gör du för att undvika det? – Det har blivit mycket lättare sedan jag fick barn, det ger mig mycket glädje. När vi skulle skaffa barn sa alla ”Det är jätteroligt men …”, fast det är verkligen skitkul att ha barn. Jag garvar 20–40 gånger om dagen åt saker som Milla gör och försöker säga, man känner kärlek helt enkelt. • Är boken självbiografisk? – Nej, men många saker i boken har hänt på något sätt, ofta lite modifierade, men mycket är påhittat. Huvudpersonen kan däremot vara ganska lik mig på många sätt, men jag tror att hon är lite mer bitter … • Vad gör du om 20 år? – Då jobbar jag som författare på heltid, eller föresten, en dag i veckan arbetar jag nog som psykolog det är faktiskt kul. Christofer Ahlqvist

Citat: ”Jag har verkligen läst helt sjukt mycket, jag har hur många högskolepoäng som helst – och hur mycket studieskulder som helst så jag hoppas att boken säljer mycket.”

Fakta: Namn: Jenny Jägerfeld. Ålder: 32. Bor: Stockholm. Familj: Mannen Gabriel och dottern Milla, nio månader. Aktuell: Debuterar som författare när hennes bok ”Hål i huvudet” kommer ut den 21 augusti.

Jenny Jägerfeld … … väljer bra unga svenska författare: Claes Carlsson, för att ”Lång fin blond” är skön och helt absurd. Charlotta Cederlöf för att hon skriver enkelt. JT Leroy. Marjaneh Bakhtiari. Fredrik Strage. … om vem som är Sveriges bästa författare: Birgitta Stenberg – hon har ett väldigt driv i sina texter och intressanta karaktärer. … om vem som borde bli författare: Jakob Hellman. Han borde skriva och berätta om vad som hände efter hans debutalbum. … om vem som är världens bästa filosof? Jean Paul Sartre är väldigt cool. Han har många kloka ideér om skam och skuld.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ann Hagman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro