ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOJOB Berätta inte allt

Stockholm Arne Wirén · 27 Nov 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Berätta inte allt när du söker jobb. Den något ovanliga uppmaningen kommer från karriärkonsulten Eva Gotthardson. - I 17 år har jag jobbat med att hjälpa folk söka jobb och förvånats över hur defensiva många är. De tror att det krävs en massa formalia och mitt livs historia, säger hon. Det enda arbetsgivaren vill veta är vad man kan, menar hon. - Risken är att man döljer det bra budskapet i för mycket information. Man har en övertro på att den som intervjuar kan ta emot massor av information och filtrera den. Men åldern vill de väl ändå veta? - Det vill de säkert. Men man behöver inte vara så beskedlig och skriva personnumret redan i brevhuvudet. Börja istället med vad du är bra på, så kanske de fattar intresse för dig. Om de sitter med 200 ansökningar kan åldern lätt bli ett sorteringsincitament. De börjar med att sortera bort alla som verkar lite äldre. Målet är att komma till en intervju. Där kan man sedan berätta allt, men bara om de frågar, menar hon. - Man får aldrig ljuga. Du kan inte säga att du inte är med barn om du är det. Men frågar de inte, finns det ingen anledning att ta upp det. Det är viktigt att framställa allt positivt, poängterar hon. Om man till exempel fick sluta sitt förra jobb på grund av samarbetssvårigheter låter det bättre med "vi kom inte överens". Den som tvingas lämna sitt jobb av den anledningen kan ju vara en människa med kurage som vågar vara obekväm för något som han eller hon tror på. ARNE WIRÉN

Berätta inte detta i din ansökan: Din ålder Om du är gravid Om du har småbarn Om du är arbetslös Vad du inte kan Egenskaper du inte har Om du fick sluta det förra jobbet på grund av samarbetssvårigheter.

Detta ska du berätta: Det du kan, som behövs i just det här jobbet.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Arne Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro