ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOJOB Så gör du karriär i Bryssel

Stockholm David Baas · 12 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Det är bra att ta en praktikplats för att se hur det är. Har man gjort praktik i Bryssel så är det en god grund att stå på, säger Markus Bonekamp, biträdande kontorschef för Europaparlamentets informationskontor i Sverige.

Det finns många olika praktikplatser att söka inom EU:s stora organisation. Många har sin praktik som en del i universitetsstudier, men det finns också praktikplatser för andra.

Praktikperioden är ofta fyra månader och praktikanten får ofta en praktiklön på runt 1000 euro, eller 9000 kronor i månaden.

Den som istället vill ha ett riktigt jobb får vara beredd på stenhård konkurrens och att gå igenom en mängd uttagningsprov.

Proven skiftar beroende på vilka tjänster det gäller, men de innehåller ofta kunskapsprov, logiska prov, uppsatser och intervjuer. I genomsnitt går det ungefär tjugo provskrivare på varje tjänst.

Den kompetens som efterfrågas är ofta universitetsexamen i juridik, ekonomi, statsvetenskap eller journalistik. Sedan är det alltid bra med språkkunskaper och utlandserfarenhet från till exempel studier eller jobb.

Ett brinnande intresse för EU-frågor är en självklarhet.

Lönerna varierar kraftigt i EU-organisationen och ingångsnivån ligger på allt från 20000 kronor till över 50000 kronor per månad. Till det kommer också olika tillägg och andra förmåner.

Den som vill göra snabbkarriär bör leta sig någon annanstans, enligt Markus Bonekamp.

- Det går inte att göra raketkarriär. Man måste vara ett visst antal år i varje lönegrad, säger han men tillägger att det går att hoppa över vissa nivåer och på så sätt avancera lite snabbare.

David Baas [email protected]

FAKTA: Tips till den som vill jobba i Bryssel - Gå en universitetsutbildning och ta en examen. Bra ämnen är juridik, statsvetenskap, ekonomi och journalistik. - Satsa på minst två utländska språk. Ju fler språk man kan desto större chans har man. - Utlandserfarenhet är alltid bra, vare sig det är jobb eller studier. - Skriv uttagningsproven för vidare avancemang inom EU-organisationen.

FAKTA: Läs mer om var du söker jobb och praktikplatser inom EU på Metro.se

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro