ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STOJOB Så snackar du dig till högre lön.

Stockholm David Baas · 10 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

- Lönesamtal är en förhandling där den med bäst argument vinner, säger Christer Hanefalk, retorikexpert.

Christer Hanefalk tycker att det är synd att skolan inte lär ut retorikmetoder, eftersom mycket i livet bestäms efter förhandlingar där det gäller att övertyga. En sådan situation är lönesamtalet.

Den absolut enklaste metoden enligt Christer Hanefalk är att kunna det du snackar om, det vill säga vad du är bra på och vad du tillför arbetsplatsen.

Sedan gäller det att backa upp det med bevis, ju konkretare desto bättre.

Ett av de vanligaste retoriska misstagen är att man glömmer bort att ha ett budskap, seglar iväg och babblar. Ett annat misstag är att förutsätta att den du talar till vet vad du snackar om.

Därför är det viktigt att du är extra tydlig med vad du är bra på eftersom chefen kanske inte har koll på just allt du gjort, enligt Hanefalk.

Om jag vet att jag inte är arbetsplatsens klarast lysande stjärna, men ändå vill ha högre lön. Hur ska jag göra då? - Sätt upp mål med din chef och sedan när du uppnått dem kan du få högre lön. Man får inget utan möda, säger Christer Hanefalk.

David Baas [email protected]

FAKTA: Tips inför löneförhandlingen - Konkretisera vad du gjort bra och vad du gjort som är viktigt för arbetsplatsen. - Svamla inte, utan dokumentera allt du är bra på. - Visa på hur du har utvecklats - Var inte rädd för att ta till orda. Det gäller att synas. - Kan det du snackar om, var påläst. Gå till exempel igenom företagets årsredovisning. Källa: Christer Hanefalk, retorikexpert.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm David Baas
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro