ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stöldgodsets väg från Sverige till öst

Clarence Frenker · 17 Dec 2012
Uppdaterad 17 Dec 2012
Stöldgodsets väg från Sverige till öst

Stöldgodsets väg från Sverige till öst


klar

Artikellänk är kopierad

Den organiserade brottsligheten från öst har sedan en tid fått ett allt starkare fäste i Sverige och våra nordiska grannländer. Förutom narkotika, människohandel och penningtvätt utgör även den ekonomiska brottsligheten kärnan i de kriminella verksamheterna.

Stulna lyxbilar och minibussar fyllda med stöldgods går i skytteltrafik mellan Sverige och Litauen där det snabbt säljs vidare och omsätts i pengar.

– Det här står helt klart för den största delen av de stöld- och häleribrott som anmäls i Sverige. Det vi har sett är att det är väldigt organiserade ligor från Baltikum som organiserar det här från grunden, sedan skickar de ut personer att begå de här brotten. Med alla bilar och allt gods handlar det om miljardbelopp, säger Jan-Erik Heed vid citypolisens stöldrotel.

Men samtidigt som ligornas verksamheter hela tiden expanderar står polisen handfallen. Enligt Jan-Erik Heed är det inte ovanligt att ligorna först rekar och sedan slår till mot ett tiotal bostäder och lyxbilar på bara någon timme och sedan lämnar landet samma dag.

– Vi går på knäna. Det går i väg flera sådana bilar per dag från Frihamnen samtidigt som det är väldigt svårt att utreda de här brotten. De har lärt sig att utnyttja systemet, säger han.

Enligt Håkan Karlsson, kommissarie vid länskriminalpolisen i Västra Götaland, arbetar polismyndigheter över hela Europa med att komma åt bilbrottsligheten, som till största del bedrivs från Baltikum och Ryssland. 

– Det här är en motor som ger organisationerna ekonomiska muskler att ägna sig åt annan brottslighet, säger Håkan Karlsson.

Bilar säljs tillbaka till Sverige

Lyxbilarna stals i Sverige, skeppades över till Litauen med falska nummerplåtar för att sedan byggas om, få nya chassinummer och sedan säljas tillbaka till svenska bilhandlare.

Nu är polisen inne i slutskedet av den tre år långa utredningen.

– Det här är bara en av flera som finns där just nu, säger Jan-Erik Heed vid citypolisens stöldrotel.

Det var i samband med att svensk och litauisk polis i en gemensam husrannsakan förra året slog till mot bilverkstaden i Litauen som härvan avslöjades.

I lokalerna påträffades både stulna lyxbilar och krockade amerikanska bilar av exklusiva märken som byggts om med stulna reservdelar från bland annat Sverige.

Datorer som beslagtogs på plats visade att verksamheten omsatt åtminstone 90 miljoner kronor under ett års tid och att ett stort antal av bilarna sålts till Sverige igen.

Hur stor andel av bilarna som stulits i Sverige är ännu inte utrett, men härvan väntas växa ytterligare.

Ett flertal personer har anhållits och suttit häktade i ärendet – men släppts på fri fot.

Ännu har inga åtal väckts i ärendet.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro