ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stöldligorna skyr centrala Göteborg

Fredrik Beckman · 13 Dec 2013
Uppdaterad 16 Dec 2013

Ficktjuveriet minskar kraftigt i centrala Göteborg. Fickstölder och inbrott i bil halverats på två år. Polisens riktade metoder kan komma spridas till fler områden och kommuner runt Göteborg.

klar

Artikellänk är kopierad

För två år sedan var det rekordmånga anmälningar om inbrott i bil och julshoppande personer som råkade ut för ficktjuvar. Samtidigt började polisen sina riktade insatser i julhandeln, bland annat med civilpolis.

– Då tog vi flera på bar gärning, säger Håkan Löwberg, polisinspektör i City, som leder den riktade insatsen mot stölder i julhandeln i år.

Sedan dess har man ökat antalet uniformerade poliser som patrullerar i Nordstan, för det är dit man mest riktat insatserna. I år har dessutom insatsen förstärkts med volontärer som informerar shoppande personer om riskerna, att tänka på hur de bär värdeföremål och att inte lägga något i bilen som lockar tjuven i parkeringshuset.

Metro har låtit polisen ta fram siffror över stölder ur bil och ficktjuveri i centrala Göteborg de tolv första dagarna i december. Trenden är tydlig. Sedan 2011 har anmälda fall av ficktjuveri och bilinbrott i princip halverats.

– Märker vi att det kan misstänkas vara personer som är ute efter att stjäla. Då ställer vi oss vid dem med uniform. Då stör vi dem och då lämnar de Nordstan.

En risk är att de flyttar någon annanstans, och begår stölder där.

– Vi får se om det ökar på andra ställen i stan. Det får vi se när vi analyserar efter nyår, säger Håkan Löwberg.

Den samverkan som är i Nordstan mellan polis, volontärer, ordningsvakter och väktare i Nordstan kan komma att spridas.

– Tanken är att alla kommuner ska ha en volontärverksamhet. Hoppas vi kan nå dit. Det är en otroligt bra resurs, med positiva personer som gillar det här. Även ordningsvakterna och väktare gör ett väldigt bra jobb i Nordstan.

LÄS MER: Polisen varnar: räkna med stöldvåg i helgen

LÄS MER: Volontärer polisens nya grepp mot stölder i julhandeln

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro