ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stöldligornas nya metod – falskskyltar din gräsklippare

Jesper Lindqvist · 27 Apr 2019
Uppdaterad 27 Apr 2019
Den 40-årige mannen dömdes till fängelse i sex månader för förberedelse till grov stöld.

Den 40-årige mannen dömdes till fängelse i sex månader för förberedelse till grov stöld. Foto: Christine Olsson/TT/Polisen


Polisen varnar för fräcka stöldligor som siktar in sig på dyrare gräsklippare. Nyligen stoppades en man i tullen med en stor bunt förfalskade etiketter till åkgräsklippare av kändare märken. Hade stöldplanen lyckats kunde gräsklippare värderade till 2,7 miljoner kronor försvunnit.

klar

Artikellänk är kopierad

I början av mars slog tullen till mot en bil som kom med färjan från Baltikum. I bilen fanns brytverktyg, kommunikationsutrustning och förfalskade etiketter till åkgräsklippare. Totalt rörde det sig om 14 ark med förfalskade etiketter.

En 40-årig man och hans vän åtalades mot sitt nekande för förberedelse till grov stöld. Nu döms 40-åringen till sex månaders fängelse. I domen skriver rätten att ”…värdet av de maskiner som motsvarade de förfalskade etiketterna uppgår till ett värde vid nypris om ungefär 2,7 miljoner kronor”.

Ett par av de förfalskade etiketterna. Foto: Polisen
Ett par av de förfalskade etiketterna. Foto: Polisen

”Det har pågått i flera år”

Enligt polisen är det tilltänkta tillvägagångssättet ovanligt sofistikerat. De förfalskade etiketterna påstods tillhöra företag som Stiga och Husqvarna, och i domen beskriver företagen etiketterna som ”väldigt lika deras egna”.

Tony Johansson, utredare vid polisen i östra Skaraborg, berättar dock att fenomenet med att stjäla åkgräsklippare inte är speciellt nytt.

– Det här har pågått i flera år hos oss. Vi har haft en gruppering som härjat och stulit åkgräsklippare, framför allt från kyrkor och pastorat under nätterna. I de fall det har rört sig om utländska ligor har de redan passerat gränsen när stölden upptäcks på morgonen, säger han.

Trots att stölder av gräsklippare kanske inte framstår som någon lukrativ bransch kan den, rent ekonomiskt, i flera fall likställas med bilstölder.

– En stor klippare kan vara värd 260 000 kronor. Lyckas man stjäla något sådant, lasta in den i en skåpbil och sedan lämna landet för att sälja den på hemmaplan så är man nog rätt nöjd, säger Tony Johansson.

Åkte ner och hämtade stöldgods

I ett par fall har tjuvarna gripits och dömts för stölderna, men flera har också lyckats undgå gripande. Tony Johansson berättar att polisen tvingades gå ett steg längre när man hade ett liknande problem med stölder av traktorer för en tid sedan.

– Då åkte vi ner till Litauen och fick hjälp av deras polis med att lokalisera tjuvarna och hämta tillbaka stöldgodset. Det rörde sig om traktorer till ett värde av 8,5 miljoner kronor den gången, säger han.

Nu hoppas han att allmänheten åtminstone inte gör det lätt för tjuvarna framöver.

– Det viktigaste är att ställa undan åkgräsklipparna och att byta plats på dem ibland. De ska inte stå synliga utomhus. Dessa tjuvar kontrollerar platsen och omgivningen innan de slår till, det gäller att hitta ett bra sätt att förvara dem på, säger Tony Johansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro