ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stonesutställning på Röda Sten

Susanna Mattsson · 27 Maj 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Gered Mankowitz

Det blir inget Rolling Stones på Ullevi i juni, men de som sörjer kan i stället bege sig i väg till Röda Sten i helgen. I dag öppnar nämligen en utställning med fotografen Gered Mankowitz välkända 60-talsbilder av bandet.

STONES FÖRSTA BANDET Mankowitz har ibland kallats för rockfotografiets fader och Stones var det första riktigt stora band han plåtade. Han var bara 18 år när han kom i kontakt med dem första gången. – Det var ju en fantastisk möjlighet för mig. Jag hade just börjat göra mig ett namn som musikfotograf och de var redan då ett välkänt band. Men de var väldigt charmiga och hjälpsamma och fick mig att känna mig som en sjätte medlem. Han fortsatte att arbeta och turnera med bandet under tre år och har bland annat tagit omslagsbilderna till albumen ”Out of our heads” och ”Between the buttons”. Bilder som kommit att bli stilbildande inom rockfotogenren.

JOBBAR HELST MED UNGA Efter att deras vägar skildes har Gered Mankowitz plåtat många av rockmusikens stora. Jimi Hendrix, Slade, Kate Bush, Elton John, Eurythmics och Duran Duran är några av motiven. På senare år kan namn som Oasis, Verve, Buena Vista Social Club och svenska The Hives läggas till listan. Men trots de många tunga namnen på meritlistan jobbar han allra helst med unga, nya band. – Jämfört med 60-talet har musikbranschen i dag blivit väldigt professionell och cynisk. Hos de unga banden finns det fortfarande en fräschör som gör det väldigt inspirerande att arbeta med dem, säger Gered Mankowitz.

klar

Artikellänk är kopierad

Susanna Mattsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro