ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STONOJ, Fredrika Stahl

Stockholm Patrik Wirén · 2 Jan 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Hon är tämligen okänd i Sverige, men i Frankrike har publiken fallit pladask för 22-åriga Fredrika Stahls tillbakalutade jazzpop. Nu skriver hon låtar till uppföljaren och hoppas få möta den svenska publiken. - Det är klart att jag vill komma hem och spela, säger hon.

Fredrika föddes i Sverige men tillbringade en stor del av uppväxten i Frankrike innan hon återvände till Helsingborg som 13-åring. Efter gymnasiet blev det ytterligare en flygtur till Frankrike och fyra år senare är hon fortfarande kvar. - Jag hade tagit studenten och var inställd på att göra någonting artistiskt under ett år. Jag började som dansös med musikaler och fick alltmer sångroller. Samtidigt jobbade jag som servitris och träffade en kille som höll på med musik och var intresserad av ett samarbete.

Hon bestämde sig för att förlänga vistelsen i Paris och ge musiken en chans. Till en början var det segt. Tre år gick utan att någonting hände. Skivbolagen var tveksamma till hennes poppiga jazz. - Musikstilen var inte tillräckligt kommersiell och jag hamnade mellan genrer. Det var precis innan Norah Jones slog igenom. För min del har hon troligtvis öppnat väldigt mycket dörrar. Jag tror att hennes karriär har betytt mycket för mig.

När debuten ”A fraction of you” släpptes i mars tog den sig in som tvåa på den franska jazztoppen. Enligt sångerskan har skivan, som även släppts i Sverige, sålts i 20 000 exemplar – bara i Frankrike. En riktigt bra siffra för en jazzskiva från en debutant. För tillfället befinner sig Fredrika i Helsingborg där hon skriver på låtar till uppföljaren. Sedan väntar ytterligare turnéer. - Jag ska till Tyskland i maj och göra jazzfestivaler i Frankrike hela sommaren. Sedan ska jag tillbaka till Japan en sväng också.

Får även vi svenskar se dig på en scen snart? - Det hoppas jag verkligen, men ingenting är bokat än. Patrik Wirén

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro