ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STONOJ Jazzfestivalen

Stockholm Peter Löwendahl · 17 Jul 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Christoffersson, Kanye West och The Neville Brothers. I kväll börjar Jazzfestivalen, med New Orleans som tema. Tanken är att rikta fokus mot jazzens vagga efter orkanen Katrinas härjningar i staden i höstas. – Jag tror att ganska många tror att det är ganska ok nu, säger Sven Gustafsson, en av de som ligger bakom temat. Det är det inte. Han berättar att mindre än hälften av invånarna har flyttat tillbaka till staden och att många musiker lockas att flytta till andra städer. – Jag vill ha dem i New Orleans. Därför gör vi detta. Temat inleds med The Neville Brothers i kväll och avslutas i augusti med Jazzig Festival i Hammarby Sjöstad, där pengar till drabbade New Orleans-musiker samlas in.

Vad har New Orleans betytt för dig? Vad vill du själv se? Petter – Innan jag tänker på hiphopen därifrån tänker jag mest på Mardi Gras-festivalen, som jag varit på väg till flera gånger men aldrig varit på. Och så att staden har en väldigt spännande arkitektur. Vad gäller hip hop har jag lyssnat ganska mycket på Hot Boys och Cash Money Millionaries. De har betytt oerhört mycket för hiphopen, deras stil fick mycket skit i början men nu är ju söderhiphopen det största inom hiphopsvängen. – Kanye West och Sting, det är de grejerna jag känner mest för i programmet.

Magnus Lindgren – New Orleans betyder, spontant, bastuba, av någon anledning. En av fundamentstenarna inom jazzen. – Det vet jag aldrig innan, efteråt kan jag känna att ”det där var ett riktigt festivalminne”.

Andreas Öberg, Hot club de Suede – New Orleans är lite jazzens rötter. – Ska bli kul att se amerikanska Kenny Garret.

Oskar Schönning – Det betyder rätt mycket, jag har lyssnat mycket på den moderna New Orleans-musiken. En intressant stad, men kan tala om olika – Bill Frisell Quintet.

Clas Yngström – Det är blues, jazz, funk, lite lättsamt, staden kallas för ”Tehe Big Easy”. Det är the town för mig. –Jag vill inte missa det som jag inte vet något om, det är det som är grejen med festivalen.

James Bradley Jr – Jag var där första gången 1977 och spelade med Chuck Man Jonnie. Det första är maten, kulturen. – The Neville Brothers, och Kanye West. Sting of course.

Bernt Rosengren – Det är där jazzen härstammar från. Jag älskar de där gamla inspelningarna från 20-talet. – Bohusläns Bigband är bra, en amerikansk saxofonoist, Kenny Garret.

Lina Nyberg – Jazzens vagga. En betydelsefull plats i jazzens historia. – Miriam Makeba.

Anna Christoffersson – Extremt svängig musik, med mycket olika rytmer. Jag tänker mig nåt ösigt. – Kanye West och Linda Kallerdahl, George Riedel. Jag vill se så många som möjligt.

Fabian Kallerdahl – Dr John, Professor Longhair. Jag skulle gärna åka dit. – Min fru på fredag.

Lindha Kallerdahl – Musik, glädje. Inte med tanke på vad som har hänt, men människorna. – Jag vill nog se väldigt mycket. Självklart ska jag säga Fabian. Och Lina Nyberg. Och Sting. Jag gillar verkligen Sting.

Louise Hoffsten – New Orleans … Det är den stad jag aldrig kom till innan orkanen förstörde den. Jag använder New Orleans mycket när jag arrar mina låtar. ”Lite mer New Orleans”, säger jag och då vet mina musiker direkt vad jag menar. – Naturligtvis The Neville Brothers, önskar jag kunde se Anders Widmark.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro