ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STONOJ, körsång

Stockholm Patrik Wirén · 1 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att sjunga i kör har länge varit en stor folkrörelse i Sverige. Nu har körsången även letat sig in på rockscenen.

- Det handlade om en längtan efter att stå på scenen och göra roliga grejer tillsammans med sina kompisar. Maina Arvas förklarar anledningen till att hon och ytterligare sisådär tjugonio personer bildat kören The Sweptaways. - Vi var en liten grupp kompisar som kom på idén efter en middag. Sedan spred det sig och folk bjöd in sina vänner.

De flesta hade ingen tidigare erfarenhet av att sjunga i kör, men med hjälp av körledaren Sophie Eklöf var man snart igång. Nyligen albumdebuterade konstellationen med skivan ”Ooh aah”, en platta med a cappella-versioner av låtar från artister som Kate Bush och Kiss.

Och det finns fler som upptäckt tjusningen med att sjunga tillsammans med sina vänner. I Stockholm finns Indiekören, fem sångare som ackompanjeras av gitarr, elpiano och trumpet. Gruppen har bland annat hörts på Stockholmsklubben Debaser.

Sedan finns det de som använder rockens grundsättning men kryddar den med en väl tilltagen kör. I Dallas huserar bandet Polyphonic Sprees som består av en bit över tjugo personer. En svensk motsvarighet är I’m from Barcelona. Enligt låtskrivaren Emanuel Lundgren är det inte alltid lätt att vara trettio personer när man ska ut på turné. - Du, jag sliter mitt hår. Men när väl jobbet är gjort är det väldigt kul. Värsta scenariot är att jag blir osams med alla mina kompisar och sitter själv och skriver Ryan Adams-ballader. Det vore tråkigt. Men än så länge känns det som om alla är bättre kompisar än vi var när vi startade.

Maina jämför kärleksfullt The Sweptaways med en amöba. - Vi är helt oformliga och alla beslut är omständiga att ta. På ett sätt är vi bara en stor klump. Men det är också väldigt härligt och ett sätt att få stå på scenen. De flesta av oss skulle nog inte göra det annars, vi är ju inte musiker. Patrik Wirén

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro