ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

STONOJ, Nicolai Dunger

Stockholm Patrik Wirén · 27 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Att tolka Edith Södergran gav mersmak. Nu ger Nicolai Dunger för första gången ut en skiva med egna texter på svenska. Han beskriver låtskrivandet som jättejobbigt. - Men ibland måste man skriva av sig, säger han.

Nicolai Dunger har sökt sig tillbaka till sina rötter på ”Rösten och herren”. Resultatet är ett album som hämtar inspiration från den svenska vistraditionen och artister som Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Sådant som hördes från radion i föräldrahemmet under uppväxten. Själv kallar han plattan ”vuxen”. Det låter kanske inte som en särskilt spännande beskrivning. - Men det är ju en tråkig skiva! Det är en del av mig som jag har behandlat under en jobbig period jag hade. Det var förluster inom familjen och saker som hände i det privata som var jättejobbiga. - Att den blev så långsam har att göra med att jag är från Norrland. Där är saker och ting så, säger sångaren som är bosatt i Stockholm sedan många år.

Han berättar att han inte hade en kristen uppfostran, men att det frireligiösa ändå var ett naturligt inslag. Efter mammans död besöker han också kyrkor mer frekvent. - När man förlorar någon så söker man liksom kontakt med dem som gått bort. Det rummet och den musiken är helt fantastisk. Och att sjunga är så härligt, att känna att man ändå är en del av någonting.

Förra året debuterade Nicolai på svenska med Edith Södergran-tolkningar och ”Rösten och herren” kan ses som en naturlig följd av den skivan. Men även om han är nöjd med albumet är han tveksam till att spela in mer på modersmålet. Grunderna till uppföljaren är redan inspelade och den här gången blir det på engelska. - Det var ganska jobbigt att göra ”Rösten och herren”. Men ibland måste man skriva om saker som inte lämnar en. Nu känner jag att jag kan ta ett steg i en annan riktning. Patrik Wirén

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Patrik Wirén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro