ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stopp för fantasifarter i bredbandsreklamen

TT · 25 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Tydligare hastighetsangivelser ska nu bli standard. Utdraget kommer från Telias hemsida.

Tydligare hastighetsangivelser ska nu bli standard. Utdraget kommer från Telias hemsida. Foto: Scanpix / Telia


klar

Artikellänk är kopierad

Nu ska du få säkrare information om hur snabbt ditt mobila bredband är. I stället för en teoretisk hastighet ska operatörerna ange en hastighet som det också är praktiskt möjligt att uppnå.

Operatörerna Telia, Tele 2, Telenor och 3 har kommit överens om gemensamma riktlinjer vid marknadsföring av hastigheter för mobilt bredband.

Överenskommelsen innebär att operatörerna så snart som möjligt, men senast 1 september i år, kommer att börja använda den nya hastighetsmärkningen.- Vi tog initiativ till en dialog med våra kollegor och nu har vi enats om vissa basdefinitioner. Det är viktigt att kunden ska kunna veta att står det en sak ska man kunna förvänta sig en viss form av fartupplevelse, säger Erik Hallberg, chef för Telia Soneras mobilverksamhet i Sverige.

För kunden kan hastigheten i de mobila bredbandsnäten variera av en mängd orsaker. Det gäller täckning, hur många andra användare som kopplar upp sig på platsen, om man är inomhus eller utomhus. Hastigheten kan också variera om man är inomhus, sitter vid ett fönster eller i källaren och också på vilka hastigheter terminalen och modemet klarar av.

Genom att lyfta fram praktiska maxhastigheter blir det också enklare för kunderna att jämföra operatörerna.

Operatörerna har fått kritik för att utlova en snabbhet som bara är teoretiskt möjlig att nå. I själva verket har bredbandet varit betydligt segare när man väl fått hem det.Konsumentombudsmannen har förbjudit den tidigare marknadsföringen och hotat med böter på en halv miljon kronor.- Telia Soneras kunder har också möjlighet att prova på hur snabbt bredbandet är under en månad om de känner sig osäkra på kapaciteten, säger Hellberg.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro