ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stopp för juice vid brittiska matbord

Fredrik Hielscher · 26 Jun 2014
Uppdaterad 26 Jun 2014

Skippa juicen vid middagen. Det är brittiska myndigheternas nya grepp för att bekämpa landets stegrande fetmaepidemi.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: All Over Press

Kostprofessorn Susan Jebb leder de brittiska myndigheternas och matindustrins gemensamma arbetsgrupp. Hon säger att familjer borde införa strikta regler när det gäller drycker och att strypa juicedrickandet till ett litet glas på morgonen.

–Drick vatten, det är det mycket enkla rådet till föräldrar. Uppmuntra barnen att hålla sig till vatten. Mjölk med lite fett går bra, men vatten bör vara den huvudsakliga drycken, säger Susan Jebb, enligt Telegraph

Sockerhaltiga drycker har en särskild påverkan på fetman eftersom de ofta konsumeras utöver kalorierna som kommer från maten – inte som en ersättning för den fasta födan.

– Den största källan till socker i alla åldersgrupper är sockrade drycker och de är det uppenbara måltavlan för åtgärderna, säger Susan Jebb.

Enligt en studie som publicerades i maj visar att barn och tonåringar i Storbrittanien får i sig 40 procent mer tillsatt socker är det rekommenderade dagliga intaget. Och fruktjuicer och läsk är enligt studien de stora bovarna.

LÄS MER: Nya rekommendationer: Så mycket socker får du äta

I Storbritannien är två tredjedelar av den vuxna befolkningen överviktig eller fet och brittiska flickor under 20 år är nu de fetaste i Europa, enligt Telegraph.

Livsmedelsverket i Sverige rekommenderar att vuxna äter 500 gram frukt och grönt om dagen. Enligt kostråden kan juice ersätta upp till en deciliter av den mängden – men det är något som kan komma att plockas bort, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på myndigheten.

– Vi håller på att se över kostråden och det kan komma att förändras. Det kan ge felaktiga signaler att skriva att en viss mängd av frukt och grönt kan ersättas med juice. Vi har diskuterat frågan och vet inte om det ska vara kvar, säger hon.

Hon håller med om de brittiska rekommendationerna och tycker att vatten bör vara den huvudsakliga drycken för barn.

Men vid enstaka tillfällen kan juice vara ett bättre alternativ än läsk.

– Jämfört med läsk är det nyttigare. Men inte ens juice är bra i stora mängder eftersom det innehåller lika mycket eller ibland mer kalorier än läsk per deciliter, säger Åsa Brugård Konde.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro