ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Stoppa försäljningen av brunkolet, Löfven – hela världen tittar på

MAY BOEVE · 3 Jun 2016
Uppdaterad 3 Jun 2016
May Boeve är generalsekreterare för miljöorganisationen 350.org.

May Boeve är generalsekreterare för miljöorganisationen 350.org. Foto: 350.org


Sverige har möjlighet att visa världen att de tar ställning för ett klimat vi kan fortsätta leva i. Låt det tyska brunkolet stanna i marken. Du har världens ögon på dig, Stefan Löfven, skriver May Boeve från miljöorganisationen 350.org. Debattartikeln har även publicerats i The Guardian.

klar

Artikellänk är kopierad

Ibland känns det som om den fossila bränsleindustrins historia berättas genom komplexa avtal som det inte är meningen att allmänheten ska förstå. Det är precis vad som händer i Sverige just nu, där regeringens helägda energibolag Vattenfall kräver att få sälja sina tyska kolgruvor och kraftverk till det tjeckiska bolaget EPH. Försäljningen omfattar inte bara några av Tysklands största kolgruvor, utan också tre av de tio mest förorenande kolkraftverken i Europa.

Allt detta är på väg att hamna hos värsta tänkbara köpare – EPH, ett bolag som är fast beslutet att elda upp så mycket kol som möjligt.

LÄS MER: Därför kommer plastkassar snart bli dyrare i affären

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommer under de närmaste veckorna att ställas inför ett tufft beslut. Å ena sidan kan han godkänna försäljningen av de mest klimatförstörande naturtillgångarna i Europa, vilket skulle innebära att han inte håller sina egna vallöften. Å andra sidan kan han fatta ett unikt beslut, där Sverige som första regering i världen tar ställning för ett klimat som vi kan fortsätta leva i, och inleda en övergång till en mer hållbar värld där kol och andra fossila bränslen får stanna i marken. 

En försäljning av de smutsiga koltillgångarna innebär att de inte längre är Sveriges ansvar, men gruvorna kommer ändå att fortsätta expandera och brunkolet att eldas av någon annan, till fara för mänskligheten. Om man överför det här agerandet på forna tiders slaveri, skulle det motsvara att ett handelskompani sålde sina slavar till en mer brutal ägare för att själva få ett rent samvete – trots att försäljningen direkt skulle motverka slaveriets avskaffande.

Under de senaste fyra åren har EPH köpt upp smutsiga kolgruvor och kraftverk över hela Europa. Bolaget äger nu en miljard ton kol och kraftverk.

EPH utnyttjar kryphålen i EU:s klimat- och energipaket för att fortsätta elda fossila bränslen, trots europeiska avtal som ska begränsa utsläppen från kolkraftverk.

Löfvens försäljning skulle ge EPH ytterligare fyra kraftverk och fem dagbrottsgruvor. De säger att de kommer att utvidga gruvorna – något som samtliga svenska partier i valrörelsen lovade att inte tillåta. 

Statsminister Löfven verkar hoppas att världen inte ska lägga märke till försäljningen – men det gör vi. 

Vattenfalls försäljning för tankarna till kampen för att stoppa oljeledningen Keystone XL i Nordamerika, då det också var dags att sätta ner foten och säga nej till fossila bränslen. Det skedde först efter en aldrig tidigare skådad våg av aktioner som fick president Obama att inse vad som var på väg att hända. Sedan dess har han djärvt stått upp mot kol- och oljesandsindustrin.

►LÄS MER: Johan Norberg: Svenska staten tvångsförflyttar människor – för brunkolets skull

Vi får inte heller underskatta den positiva globala effekten av att styra brunkolsregionerna bort från en verksamhet som hotar människans överlevnad mot en ny och renare ekonomi. Vi kan skapa en annan framtid. Frågan är om statsminister Löfven kommer att lyssna på den allmänna opinionen och leva upp till sina vallöften?

350.org gör gemensam sak med arbetare och lokalsamhällen för att uppmana den svenska regeringen att stoppa försäljningen. Kom med, du också. En demonstration mot försäljningen äger rum i Stockholm den 3 juni. Vi håller på tills vi vinner.

Fotnot: Texten är översatt från engelska.

May Boeve 

Generalsekreterare för miljöorganisationen 350.org

klar

Artikellänk är kopierad

MAY BOEVE
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro